Preskocit navigáciu

Protivzdušnú obranu Slovenska posilní taliansky systém protivzdušnej obrany SAMP/T MAMBA


Protivzdušnú obranu Slovenska posilní taliansky systém protivzdušnej obrany SAMP/T MAMBA

V priestoroch 46. krídla Kuchyňa sa v súčasnosti dokončuje inštalácia talianskeho taktického systému protivzdušnej obrany SAMP/T MAMBA, ktorý nahradí americký systém Patriot. Celý proces rotácie batérií prebehne tak, aby kontinuita posilnenia protivzdušnej obrany Slovenska nebola nijakým spôsobom narušená.

V oboch prípadoch ide o systémy protivzdušnej obrany stredného dosahu, ktoré tak majú porovnateľné operačné výkony. Systém SAMP/T MAMBA predstavuje celkovo viac ako 100 kusov techniky, ktorú bude obsluhovať do 150 príslušníkov ozbrojených síl Talianskej republiky. Taliansky kontingent – vojaci spolu s technikou zaujali postavenia v priestoroch 46. krídla Kuchyňa, kde sa dnes uskutočnilo oficiálne odovzdanie úlohy medzi americkou batériou Patriot a talianskou batériou SAMP/T MAMBA počas slávnostného nástupu.

„Toto nasadenie vnímam ako silný a jednoznačný dôkaz pripravenosti a ochoty členských krajín NATO zaistiť našu spoločnú obranu a bezpečnosť. Bez ohľadu na otázky o dĺžke pôsobenia – spojenci jasne deklarujú podporu a posilňovanie našich spôsobilostí tak dlho, ako to bude potrebné,“ vyzdvihol minister obrany SR Jaroslav Naď.

Zároveň pripomenul, že rotácie personálu a techniky sú prirodzenou súčasťou pôsobenia nielen v rámci mnohonárodných bojových skupín NATO ale tiež jednotiek pôsobiacich v medzinárodnom krízovom manažmente, vrátane tých slovenských. Dôvody môžu byť rôzne - napríklad údržba, ako je tomu v prípade odsunu americkej batérie so systémom Patriot do miesta svojej stálej dislokácie v Nemecku.


1112222333

Autor: MO SR - KOd - Dátum: 14.03.2023
Čítanosť: 1974
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share