Preskocit navigáciu

Odovzdanie laboratórnych prístrojov ÚCHL 905.cšbp


Odovzdanie laboratórnych prístrojov ÚCHL 905.cšbp


Pracovný deň, 5. marec 2024 bol pre príslušníkov úseku chemických laboratórií Radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (ÚCHL- RCHBO) 905.cšbp v Zemianskych Kostoľanoch výnimočnejší než tie ostatné. Práve v tento deň sa za účasti predstaviteľov US Department of State, US EUCOM, Ambasády USA na Slovensku a OS SR konal ceremoniál slávnostného odovzdania a prevzatia nového laboratórneho vybavenia. Vybavenie darované zo strany USA pozostáva z pokročilých analytických laboratórnych prístrojov, ktoré zvýšia analytické spôsobilosti chemických laboratórií a podporia snahu SR stať sa špeciálnym certifikovaným laboratóriom Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Analytické schopnosti uvedeného laboratória sú využívané nie len na prípravu špecialistov RCHBP jednotiek EÚ a NATO. V mnohých prípadoch je laboratórium oslovené aj zložkami Ministerstva vnútra SR k asistencii na reálnych prípadoch domáceho krízového manažmentu, teda aj reálne pomáhajú pri ochrane obyvateľstva SR.

Ceremoniálu sa za OS SR zúčastnil náčelník RCHBO OS SR plk. Oliver TODERIŠKA, zástupca veliteľa PS OS SR plk. Ondrej VAŠKO, Veliteľ útvaru pplk. Ján ADAMUŠKO príslušníci ÚCHL 905.cšbp. Po vykonaní ceremoniálu boli delegácii USA predstavené laboratórne priestory ÚCHL a výcvikové priestory predurčené na výcvik špecialistov RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch.


Odovzdanie laboratórnych prístrojov ÚCHL 905.cšbp Odovzdanie laboratórnych prístrojov ÚCHL 905.cšbp Odovzdanie laboratórnych prístrojov ÚCHL 905.cšbp

Autor: OS SR , Foto: OS SR - Dátum: 06.03.2024
Čítanosť: 857
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share