Preskocit navigáciu

Armádny generál Boček navštívil vzdušné sily


Armádny generál Boček navštívil vzdušné sily

Príslušníkov vzdušných síl poctil svojou návštevou dňa 11. decembra 2019 vo Zvolene veterán 2. svetovej vojny, letec Britského kráľovského letectva (RAF), posledný spomedzi letcov Českej republiky v RAF - armádny generál v.v. Emil Boček.

Armádny generál Boček vo veku 16 rokov v čase, keď sa učil za strojného zámočníka, odišiel z domova. Nebojácne, bez strachu, odhodlaný. Rovnako ako mnohí ďalší Slováci a Česi, ktorí vzorne reprezentovali počas vojny svoje krajiny, sa dostal takzvanou balkánskou cestou cez Slovensko, Maďarsko, Juhosláviu a Grécko do libanonského Bejrútu a odtiaľ následne loďou do Francúzska. V mestečku Agde, na pobreží Stredozemného mora, sa hlásil pri jednotke československej armády, s ktorou sa zúčastnil na ústupových bojoch proti Nemcom.

Počas tejto, pre príslušníkov vzdušných síl výnimočnej a nezabudnuteľnej chvíle, sa armádny generál Boček prihovoril k prítomným príslušníkom vzdušných síl a poďakoval im za doterajší úprimný a priateľský prístup počas osobných stretnutí v rámci rôznych spoločenských podujatí realizovaných na Slovensku. Armádny generál Boček prejavil a potvrdil svoju náklonnosť a sympatie k príslušníkom slovenských vzdušných síl tým, že na záver tejto návštevy ocenil vybraných príslušníkov pamätnou medailou a mincou.


1111

Autor: VVzS , Foto: Ján Vereš - VVzS - Dátum: 12.12.2019
Čítanosť: 6286
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share