Raketový štart projektu „Nájdi si svoj domov“ pod Zoborom


Raketový štart projektu „Nájdi si svoj domov“ pod Zoborom

Dňa 16. júla 2020 pripravili príslušníci protilietadlovej raketovej brigády v Nitre (ďalej len „plrb“) pre zverencov z Centier pre deti a rodinu Kolíňany a Kolárovo (ďalej len „CDR“) branno - športový deň, ako súčasť spolupráce v rámci projektu „Nájdi si svoj domov“.

Na nástupisku plrb bolo pripravených niekoľko interaktívnych stanovíšť zameraných na predstavenie bojovej techniky plrb, ukážku výzbroje, výstroja a základných bojových zručností profesionálneho vojaka, ale aj súťažno - športové disciplíny.

Keďže pre väčšinu zverencov CDR to bola prvá návšteva vo vojenskom útvare, pre objasnenie vojenských pojmov „disciplína“, „poradovosť“ a „ustrojenosť“ potrebovali názornú ukážku. Po absolvovaní poradovej prípravy a zvládnutí činnosti na povely „Pozor!“, „Pohov!“, a obratov na mieste, po nadobudnutí maskovania tzv.:„military face paiting“ a „dostrojení“, čiže nasadení maskáčovej pokrývky hlavy boli návštevníci symbolicky povýšení do hodnosti „vojak-čakateľ“.

Nasledovalo rozdelenie do troch skupín a každá skupina musela prejsť cez všetky stanovištia. Naučili sa základné vojenské povely, zásady poskytnutia prvej pomoci, vyskúšali si ako resuscitovať osobu, zastaviť krvácanie, ošetrovať zlomeniny či ako nadviazať rádiokomunikačné spojenie a podobne.

Vo väčšine disciplín bol návštevníkom meraný čas, čo vyvolalo enormný záujem a pravá súťažná atmosféra sprevádzala disciplíny ako zborka/ rozborka samopalu, či oblečenie jednorázovej pláštenky JP-75. Najmladší návštevníci sa tešili z činnosti psovoda a aktívneho zapojenia vycvičených psov do vyhľadávania výbušnín, ale aj zadržania nepriateľa. Tí starší obdivovali nadrozmernú techniku vyzbrojenú raketami, ako aj vybavenie pod kapotou techniky. Tešíme sa preto na budúcich opravárov, obsluhy bojovej techniky či strelcov protilietadlového raketového kompletu IGLA.

Po prejdení všetkých disciplín bol súťažiacim udelený diplom či pamätný list a pripravený obed v podobe gulášu servírovaného vo vojenskom stane, s posedením na poľných stoličkách.

„Dnešný deň bol úžasný, pre deti to je nezabudnuteľný zážitok“ – odzneli pochvalné slová od  vychovávateľov a radosť v detských očiach nám potvrdila, že podujatie bolo pripravené zo  srdca a s odhodlaním pozitívne prezentovať OS SR a priblížiť zverencom CDR prácu príslušníkov ozbrojených síl, ako aj predstaviť benefity, ktoré so sebou pôsobenie v OS SR prináša.


1111222333XXX44449

Autor: plrb - Dátum: 21.07.2020
Čítanosť: 3126
Verzia pre tlač

Skočiť na menu