Preskocit navigáciu

„Nasťa“ medzi špeciálmi. S deťmi.


„Nasťa“ medzi špeciálmi. S deťmi.

V utorok 21. júla 2020 opäť navštívili 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline členovia Vojenského športového centra DUKLA Banská Bystrica. Medzi zúčastnenými bola trojnásobná olympijská víťazka a víťazka Majstrovstiev sveta v šprinte na 7,5 kilometra Anastasia Kuzminová s manželom Danielom, fyzioterapeut Mateja Tótha rtn. Denis Fredeudefeld, absolvent triatlonov na všetkých kontinentoch a maratónu na Severnom a Južnom póle Daniel Palko a iní.

Nosným námetom bolo odovzdať „špeciálom“ cenné skúsenosti získané počas dlhoročnej športovej kariéry. Primárnou náplňou práce vojakov 5. pluku síce nie je byť športovcom na profesionálnej úrovni, no miera náročnosti výcviku a športových výkonov, ktorá je na nich kladená, je porovnateľná so stupňom vycvičenosti športovcov VŠC DUKLA Banská Bystrica.

Verím, že naša dnešná návšteva bude prospešná a dúfam, že všetko, čo dnes odznelo nahlas, bude nielen povzbudením a motiváciou. Máme veľa spoločného a dúfam, že niečo z tých mojich skúseností zo športu dokážu využiť aj naostro.“ Kuzminová podotkla i to, že vojaci podávajú extra výkony, ktoré ale v porovnaní s výkonmi VŠC nie sú tak prezentované na verejnosti.

Prednáška bola rozdelená na dve časti. Jedna bola zameraná viac na profesionálnych vojakov. Zahŕňala informácie o výžive v sťažených podmienkach, či o celkovej príprave na fyzické a psychické zvládnutie náročných situácií. Druhá časť sa odohrávala v Sieni cti a slávy, kde sa s Nasťou stretli a mohli porozprávať deti z Centra pre deti a rodiny z Bytče. Projekt „Nájdi si svoj domov“ vytvoril veľmi dobré podmienky pre vznik partnerstiev medzi vojenskými útvarmi a zariadeniami Ozbrojených síl Slovenskej republiky a centrami pre deti a rodiny a jednou z foriem bolo práve stretnutie s vojakmi a športovcami z 5. pluku a z DUKLY.

Úprimný záujem detí o informácie zo športového prostredia pramenil z ich zvedavosti a skúseností z absolvovania zimného biatlonu - a i napriek tomu, že im život nedoprial rodinu, Anastazia mala pre nich odkaz: „Rodina je základ pre každého človeka, pre každého z nás. Z rodiny vychádzame, ale pokiaľ ten pevný základ trošku stratil na pevnosti, neznamená to, že je život na zahodenie. Znamená to, že by mal byť človek otvorený ďalším možnostiam a hľadaniu. V živote každého z nás nachádzame priateľstvá, kamarátstva a nové rodiny. Nie je dôležité trápiť sa z nepríjemnej situácie a nepríjemnej skutočnosti v živote, ale práve hľadať to pozitívum a v tej novej rodine, ktorú nám život doprial, sa nájsť.“


„Nasťa“ medzi špeciálmi. S deťmi. I„Nasťa“ medzi špeciálmi. S deťmi. I„Nasťa“ medzi špeciálmi. S deťmi. I„Nasťa“ medzi špeciálmi. S deťmi. I„Nasťa“ medzi špeciálmi. S deťmi. II„Nasťa“ medzi špeciálmi. S deťmi. II„Nasťa“ medzi špeciálmi. S deťmi. II„Nasťa“ medzi špeciálmi. S deťmi. II„Nasťa“ medzi špeciálmi. S deťmi. III„Nasťa“ medzi špeciálmi. S deťmi. III

Autor: poručíčka Miroslava Mindárová, VeSŠO , Foto: major Mário Pažický, VeSŠO - Dátum: 23.07.2020
Čítanosť: 18902
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share