Kadeti AOS pod Vihorlatom


Kadeti AOS pod Vihorlatom

Kadeti tretieho ročníka Akadémie Ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši (AOS) zbierali v lete praktické vojenské skúsenosti vo VVP Valáškovce v pohorí Vihorlat na východe Slovenska. Ich o rok mladší nasledovníci zasa vo VVP Turecký vrch a prváci v domácom prostredí Liptova.
Časť tretiakov plnila úlohy pri postupnom zvládnutí nastupovania a vystupovania z bojových vozidiel pechoty. Inštruktori z 22. mechanizovaného práporu Michalovce postupne zvyšovali časové nároky pri plnení spomínanej úlohy. Kadeti sa oboznámili s vozidlom, jeho priestormi a následne sa s jeho pomocou presunuli v horskom teréne cvičiska. Ďalší plnili úlohy v rámci taktickej prípravy v blízkom zalesnenom teréne. Horúce slnečné lúče a teploty nad tridsiatkou z nich postupne vysávali silu. Veliteľ sústredeného poľného výcviku kadetov 3. ročníka AOS major Ján Jurčák konštatuje: „Pozitívne pociťujem snahu kadetov zvládnuť všetky nástrahy výcviku. Nemajú väčšie problémy so zvládnutím taktických úloh, či streleckých. Problémy sú skôr s ich fyzickou pripravenosťou. A vysoké teploty ju poriadne preverili. Ale je to aj o psychike. Takéto sústredenie je veľmi dobrým prostriedkom na budovanie vojenského kolektívu, pocitu zodpovednosti za kolektív.“ Major Jurčák pred príchodom do mikulášskej akadémie pôsobil v útvaroch 2. mechanizovanej brigády Prešov, preto môže porovnávať.
Podľa neho je asi najťažšou úlohou vybudovať v kadetoch pocit zodpovednosti za svoju prácu veliteľa jednotky. Aj preto sa počas celého výcviku striedajú vo veliacich pozíciách. „ Učíme ich aj tomu, aby si uvedomili, že keď prídu k útvaru a dostanú svoju prvú jednotku, tak značná časť ich podriadených bude nielen oveľa skúsenejších, ale aj starších ako oni. Aby vedeli správne reagovať na túto situáciu. Teraz to majú uľahčené, že velia svojim rovesníkom,“ hovorí veliteľ sústredenia. Práve vytváranie skutočného vojenského kolektívu v podmienkach, keď sú 10 dní 24 hodín spolu zdôrazňuje aj kadetka Petronela Sivák, ktorá v rámci svojho študijného smeru Bezpečnosť a obrana štátu získala za študijné výsledky Dýku pre najlepšieho študenta. Jej kolega Marek Harenčár zdôrazňuje aj výbornú úlohu, ktorú v procese ich prípravy zohrávajú inštruktori z michalovského mechanizovaného práporu. „Vidieť, že sú profesionáli. Okrem toho nás motivujú pri výcviku aj rôznymi súťažami medzi jednotlivými družstvami.“ Inštruktorov z Michaloviec vedie veliteľ čaty – zástupca veliteľa roty nadporučík Juraj Pado. „Snažili sme sa vybrať inštruktorov, ktorí sú odborníci, ale zároveň vedia podriadeným svoje poznatky aj odovzdať. A to nedokáže každý odborník.“ V závere sústredenia čaká kadetov kontrolné zamestnanie, ktoré dokonale preverí všetko, čo sa v priebehu sústredenia pod Vihorlatom naučili.


Kadeti AOS pod Vihorlatom Kadeti AOS pod Vihorlatom Kadeti AOS pod Vihorlatom Kadeti AOS pod Vihorlatom Kadeti AOS pod Vihorlatom Kadeti AOS pod Vihorlatom Kadeti AOS pod Vihorlatom Kadeti AOS pod Vihorlatom Kadeti AOS pod Vihorlatom

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 23.07.2024
Čítanosť: 274
Verzia pre tlač

Skočiť na menu