Preskocit navigáciu

Kemp Lešť – znovu obnovená tradícia


Kemp Lešť – znovu obnovená tradícia

Po niekoľkoročnej prestávke sa rezort obrany pokúša znova nadviazať na  pekné bývalé tradície Kempov a ďalších branno- športových aktivít pre stredoškolskú mládež. Hlavný štátny radca oddelenia podporných programov, sekcie personálnych a sociálnych činností MO SR Ing. Karol Brehovský spoločne so svojou kolegyňou Zuzanou Bobovou po ukončení prvého premiérového Kempu spokojne konštatujú, že sa podarilo znova vytvoriť zárodok tradície branno-športových hier a podujatí pre stredoškolskú mládež.

„Chceme  nadviazať na všetko dobré, čo bolo v tejto oblasti urobené. Spolupracujeme s OS SR, CV Lešť, naším cieľom je, aby spomínané aktivity so stredoškolskou mládežou pomohli aj v ich orientácii, pozitívnom vzťahu k OS SR a v budúcnosti by mohli pozitívne ovplyvniť aj regrutáciu do OS SR. Tábor je pre deti príslušníkov a zamestnancov OS SR. Aj takýmto spôsobom sa aspoň trochu oboznámili s podmienkami práce ich rodičov,“ pripomína Karol Brehovský. Doslova hlavou zabezpečenia Kempu bola riaditeľka odboru logistickej podpory CV Lešť majorka Mária Lišaníková. Aj podľa nej je znovuobnovenie tradičných akcií pre stredoškolákov dobrý krok. Jej manžel major Igor Lišaník spoločne so svojím tímom pripravil pre účastníkov kempu množstvo zaujímavých disciplín. Nadporučík Miroslav Haško z CV Lešť vytvoril atraktívne súťaže. Napríklad aj nočný prepad. „Ukázal deťom, že musia pracovať v tíme, spoločne riešiť situáciu. Uniesli im inštruktorov, deti sa rozutekali do lesa, museli hľadať útržky máp a na ich základe poskladať finálnu mapu. V nej boli informácie, ako sa dostať k skrytej vysielačke a privolať si pomoc príslušníkov žilinského 5. pluku špeciálneho určenia, ktorí ich následne zachránili. Špeciálom zasa odovzdali získané informácie z mapy o tom, kde sa nachádza teroristická skupina, kde držia ich vedúcich. Následne celú akciu  mohli sledovať z bezpečnej vzdialenosti,“ konštatuje nadporučík Haško. V rámci táboru pôsobil aj čatár Tomáš Vlačuha z 81. krídla Sliač. Mal na starosti poradovú prípravu, koordinovanie celej činnosti v tábore. Dokonca sa mu podarilo chlapcov a dievčatá naviesť na pochodový spev, do ktorého sa im spočiatku veľmi nechcelo.

Účastníci tábora zažili zlaňovanie z makety vrtuľníka na strechy, na pontón, súťaž raftov na vodnej ploche cvičiska, sebaobranu, prekonanie skalných prekážok - feraty, prekážkovú dráhu CIZMA a mnohé ďalšie aktivity. A ako sa im  páčili? 15-ročná Emma zo Zvolena, rovnako stará Nina z Trnavy či Linda z Pliešoviec a o rok staršia Tamara z Dolného Kubína si vari najviac pochvaľovali nočný prepad, súťaž raftov, zlaňovanie či prekonávanie skalných prekážok. 17 – ročný Ján z Liptovského Mikuláša si pochvaľuje, že získal celkom dobrý prehľad o vojenskom remesle. „Ale hlavne pobyt v Kempe vo mne upevnil presvedčenie, že chcem ísť do OS SR, pred táborom som ešte váhal ...“

Podľa ohlasu všetkých zainteresovaných sa zdá, že znovu obnovená tradícia branno-športových hier pre stredoškolskú mládež nabrala správny smer. V tomto premiérovom ročníku sa organizátori spoľahli aj na pomoc trenčianskej cestovnej kancelárie Slniečko, ktorá má v rámci Slovenska bohaté skúsenosti s organizovaní táborov pre chlapcov a dievčatá základných škôl.


Kemp Lešť – znovu obnovená tradíciaKemp Lešť – znovu obnovená tradíciaKemp Lešť – znovu obnovená tradíciaKemp Lešť – znovu obnovená tradícia

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 02.08.2024
Čítanosť: 155
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share