Preskocit navigáciu

Odovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády Prešov


Odovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády Prešov

  Odovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády Prešov


Dňa 30. júla 2024 v priestoroch Sokolovských kasární v Prešove došlo k ďalšej významnej udalosti v rámci doterajšej bohatej histórie 2.mechanizovanej brigády Pozemných síl Slovenskej republiky. Veliteľ 2. mechanizovanej brigády, brigádny generál Róbert Kecső, odovzdal velenie svojmu zástupcovi, plukovníkovi Marošovi Kmecovi, z dôvodu pokračovania v ďalšej vojenskej kariére vo funkcii zástupca veliteľa Pozemných síl OS SR. Odovzdanie funkcie sa uskutočnilo za prítomnosti Veliteľa pozemných síl SR, generálmajora Martina Stoklasu, Zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR – náčelník štábu brigádneho generála Slavomíra Verčimáka, primátora mesta Prešov Františka Oľhu, krajského riaditeľa Hasičského a záchranného zboru v Prešove plukovníka Petra Kovalíka, bývalých veliteľov brigády, generálov vo výslužbe a pozvaných hostí.

Brigádny generál Róbert Kecső, ktorý stál na čele 2. mechanizovanej brigády od 1.júla 2022, v priebehu slávnostného aktu poďakoval všetkým príslušníkom brigády za ich neoceniteľnú prácu, nasadenie a zodpovedný prístup k plneniu úloh. „Bez vášho odhodlania a profesionality by nebolo možné dosiahnuť výsledky, na ktoré môžeme byť všetci hrdí. Vaša služba nie je len prácou, ale poslaním, a ja som nesmierne hrdý na to, že som mal tú česť viesť Vás,“ povedal brigádny generál Róbert Kecső vo svojom záverečnom prejave.

Odchádzajúci veliteľ zhodnotil svoju činnosť na veliteľstve 2. mechanizovanej brigády počas hektickej doby posledných dvoch rokov a vyjadril veľkú spokojnosť s celkovými dosiahnutými výsledkami činnosti celej 2.mechanizovanej brigády. Počas jeho velenia sa brigáda veľmi významne podieľala na plnení kľúčových úloh Pozemných síl SR spojených najmä z plnením záväzkov vyplývajúcich voči NATO a EÚ, ochrane štátnej hranice na východe SR vyplývajúcich z vývoja bezpečnostnej situácie za obdobie posledných rokov ako aj na zvyšovaní bojovej pripravenosti a profesionalizácii ozbrojených síl v rámci projektov modernizácie OS SR. "Som hrdý na to, že som mohol prispieť k tomu, aby sa naša brigáda stala rešpektovanou a kvalitne pripravenou súčasťou našich pozemných síl," uviedol odovzdávajúci veliteľ 2.mb.

Veliteľ pozemných síl SR, generálmajor Martin Stoklasa, vo svojom prejave vyzdvihol prínos brigádneho generál Róberta Kecsőho pre pozemné sily. „Pod vedením brigádneho generála Róberta Kecsőho sa 2. mechanizovaná brigáda etablovala ako jeden z najpevnejších pilierov našich pozemných síl. Jeho profesionalita, strategické myslenie a odhodlanie boli kľúčové pri zlepšovaní bojovej pripravenosti a celkovej schopnosti brigády plniť svoje úlohy. Jeho odkaz zostane v srdciach všetkých, ktorí mali tú česť s ním slúžiť,“ povedal generálmajor Stoklasa.

Plukovník Maroš Kmec, prevzal velenie brigády s veľkým rešpektom a pocitom zodpovednosti ku všetkým príslušníkom 2.mb ako aj výzvam 2.mb v budúcnosti. Bývalí velitelia brigády a generáli vo výslužbe, taktiež ocenili prácu a vzájomnú spoluprácu odchádzajúceho veliteľa a popriali plukovníkovi Kmecovi veľa úspechov v nasledujúcom období.

Odovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády je nepochybne významným momentom nielen pre 2. mechanizovanú brigádu samotnú, ale aj pre celé pozemné sily SR, ktoré sa takýmto spôsobom neustále posilňujú a pripravujú na plnenie svojich dôležitých úloh pri ochrane suverenity a zabezpečení bezpečnosti Slovenskej republiky.


Odovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády PrešovOdovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády PrešovOdovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády PrešovOdovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády PrešovOdovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády PrešovOdovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády PrešovOdovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády PrešovOdovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády PrešovOdovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády PrešovOdovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády PrešovOdovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády PrešovOdovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády PrešovOdovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády PrešovOdovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády PrešovOdovzdanie funkcie veliteľa 2. mechanizovanej brigády Prešov

Autor: št.nrtm. Jaroslav Pinkoš - Dátum: 02.08.2024
Čítanosť: 107
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share