Súťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročník


Súťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročník

V termíne 16.-20. september sa vo VVP Kamenica nad Cirochou uskutočnil prvý ročník súťaže prieskumných tímov pozemných síl OS SR (ďalej len ,,PS OS SR“) pod záštitou 65. prieskumného práporu Prešov (ďalej len „65.pspr Prešov“). Súťaže sa zúčastnilo 10 tímov z PS OS SR a jeden tím z Akadémie M.R Štefánika (ďalej len ,,AOS LM“), ktorých zloženie pozostávalo zo 4 členov.
Cieľom bolo formou vojensko-odbornej súťaže preveriť dosiahnuté schopnosti, ale aj fyzickú a psychickú odolnosť príslušníkov prieskumných jednotiek z plnenia úloh vybraných predmetov vševojskovej prípravy, predmetu odbornej taktickej prípravy a špeciálnej telesnej prípravy. Zistiť stav pripravenosti k plneniu bojových úloh prieskumných jednotiek PS OS SR a taktiež rozvíjanie tradície u príslušníkov prieskumných jednotiek k svojej vojenskej odbornosti a budovanie zdravej sebadôvery jednotlivcov a ich jednotiek
Hneď prvý deň bola pripravenosť súťažných tímov overená v štyroch disciplínach: topografická orientácia, hviezdicový pochod, tlačenie vozidla, ošetrovanie a odsun raneného. Prieskumné tímy odštartovali z poľného letiska v obci Kamenica nad Cirochou z kadiaľ pokračovali smerom do VVP Kamenica nad Cirochou / Valaškovce. V priemere 15. kilometrov v nohách v rámci pondelkových stanovíšť, boli spolu s daždivými a nie veľmi priaznivými poveternostnými podmienkami prvotným testom fyzickej aj psychickej pripravenosti prieskumných tímov na tejto súťaži. Prieskumný tím z 103. práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Rožňava (ďalej len ,, 103. prápor RCHBO Rožňava“) po druhej disciplíne pre zdravotné ťažkosti odstúpil zo súťaže.
Druhý deň súťaže prieskumných tímov znamenal už úplne vtiahnutie súťažných tímov do súťažného kolotoča. Deň, ktorý začal skoro ráno a pre niektoré prieskumné tímy skončil v neskorých nočných hodinách ukázal, že prieskumný deň nemá nikdy jasný koniec. Po pondelkovom odstúpení 103. práporu RCHBO Rožňava, sa traja členovia tohto tímu rozhodli nesúťažne pokračovať. Jednému členovi z tímu 54. raketometného oddielu Rožňava a jedenému členovi z tímu 21. samohybného delostreleckého oddielu Michalovce sa zdravotné stavy zhoršili tak, že obaja pre tieto ťažkosti odstúpili. To znamenalo diskvalifikáciu týchto tímov v súťaži. Tak ako prieskumáci z RCHBO, tak sa aj oba tieto tímy rozhodli pokračovať nesúťažne s troma členmi ďalej. V rámci disciplín tímy plnili: vojenské praktické lezenie, určovanie polohy cieľov, rozpoznávanie techniky, práca s plastickým stolom a nočnú topografiu. Aj keď utorkové počasie bolo tímom naklonené, ich fyzickú zdatnosť preverilo 35 kilometrov presunu členitým terénom spolu s nemalým prevýšením približne 1000m, kde najvyšší bod dňa bol Vihorlat. Do nasledujúceho dňa pokračovalo 8 z 11 tímov, plus tri nesúťažne.
Tretí deň súťaže prieskumných tímov znamenal vyvrcholenie fyzického a psychického preverenia síl súťažných tímov. Súťažiaci si zmerali sily v hode ručných granátov na presnosť, vo vojensko-praktickom plávaní, ktoré dalo zabrať aj skúsenejším prieskumným tímom a deň bol zakončený vyše 7 km presunom s bremenom. Po treťom súťažnom dni boli karty v rámci poradia opäť premiešané.
Štvrtý súťažný deň bol dňom streleckej súťaže, ktorá bola špecifickejšia ako bežne a preverila aj skúsenejších strelcov. Po splnení tejto disciplíny, nasledoval presun tímov do cieľového bodu, kde sa ich niekoľkodňové prekonávanie disciplín a samého seba zavŕšilo gratuláciami a pripravenou bohatou hostinou. V rámci tohto dňa prebiehal aj DV DAY, za prítomnosti sponzorov tejto súťaže a rôznych významných hosti. V konečnom hodnotení sa na prvých troch miestach umiestnili: 65.pspr Prešov - rota hĺbkového prieskumu, 65.pspr Prešov - prieskumná rota, AOS LM – kadeti.
Zástupcovia a organizačný tím 65.pspr sa zhodli, že tento prvý ročník, bol dobrým štartom pre začiatok novej tradície prieskumnej odbornosti OS SR.


Súťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročníkSúťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročníkSúťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročníkSúťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročníkSúťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročníkSúťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročníkSúťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročníkSúťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročníkSúťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročníkSúťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročníkSúťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročníkSúťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročníkSúťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročníkSúťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročníkSúťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročníkSúťaž prieskumných tímov má za sebou prvý ročník

Autor: npor. Mgr. Jozef BICÁK - Dátum: 30.09.2024
Čítanosť: 31
Verzia pre tlač

Skočiť na menu