Preskocit navigáciu





VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
November 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 


Vyhlásenie o prístupnosti

XXIX. ročník Medzinárodného vojenského výstupu na Kriváň


XXIX. ročník Medzinárodného vojenského výstupu na Kriváň

Medzinárodný vojenský výstup na Kriváň sa stáva neodmysliteľnou súčasťou aktivít Vysokých Tatier, tak tomu bolo aj pri jeho 29. ročníku. O výstup na Kriváň je veľký spoločenský záujem, patri medzi najväčšie podujatia v regióne. Vyžaduje si súčinnosť medzi MO SR, GŠ OS SR, MsÚ Vysoké Tatry, Záchranou horskou službou, Horezzou, a .s., MsP , poštou Štrbské Pleso a ďalšími inštitúciami, medzi ktoré patril celý rad ďalších úloh, ako je aj výber a zabezpečenie štyroch vrcholových družstiev z radov profesionálnych vojakov, kde nemohlo chýbať ani naše vrcholové družstvo v zložení: pplk. Juraj NYÉKI, rtm. Katarína GABĽASOVÁ, rtm. Ing. Marián OSTRČIL, čat. Tomáš KOŠÚT . Samotný náročný výstup s prevýšením 1 354 m. na vrchol Kriváňa - 2 494,7 m n. m. začali z Troch studničiek a ukončili ho na Štrbskom plese, kde bol prítomný po celú dobu podujatia aj náš ďalší neodmysliteľný tím zabezpečujúci info-stánok, ktorý bol zároveň súčasťou poľnej pošty.

Cieľovou skupinou podujatia boli profesionálni vojaci, vojnoví a vojenskí veteráni, dôchodcovia, civilní občania, ale aj deti v sprievode svojich rodičov a samozrejme i zahraniční účastníci. Výstup na vrchol štítu Kriváň dosiahlo 1 358 účastníkov, z toho viac ako 480 profesionálnych vojakov útvarov OS SR a 20 profesionálnych vojakov síl NATO rozmiestnených v Centre výcviku Lešť. Najstarší vystupujúci mal skoro 82 rokov a najmladší mal 9 rokov. Účastníci oceňovali organizáciu a informovanosť pri výstupe, ktoré dostávali od členov vrcholových družstiev a zároveň neformálne potvrdzovali, že sa veľmi radi zúčastňujú špeciálne tohto vojenského výstupu na Kriváň.

Toho ročný výstup bol v poradí piaty s najvyšším počtom vystupujúcich na štít Vysokých Tatier. Celkovo za 29 rokov na Kriváň vystúpilo viac ako 35 000 účastníkov. Ďakujeme všetkým, ktorí sa na tohtoročnom 29. Medzinárodnom vojenskom výstupe podieľali a zaslúžili sa o jeho vydarený priebeh.

XXIX. ročník Medzinárodného vojenského výstupu na Kriváň XXIX. ročník Medzinárodného vojenského výstupu na Kriváň XXIX. ročník Medzinárodného vojenského výstupu na Kriváň

Autor: puossr - Dátum: 07.09.2024
Čítanosť: 12
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share