5. pluk navštívili Americkí kadeti


5. pluk navštívili Americkí kadeti

V rámci výcvikovo – poznávacieho sústredenia na Slovensku navštívili v piatok 11. júna 2010 5. pluk špeciálneho určenia americkí kadeti ROTC (Reserve Officers Training Corps – Výcvikové centrum dôstojníkov v zálohe).

Po zoznámení sa s úlohami, poslaním a výcvikom pluku sa kadeti zapojili do diskusie s veliteľom pluku plukovníkom gšt. Ľubomírom Šebom. Najčastejšie kládli otázky smerujúce k výcviku a výzbroji, činnosti síl pre špeciálne operácie v Afganistane, ale zaujímali sa aj o skúsenosti z Afganistanu a ambície ozbrojených síl SR v oblasti špeciálnych operácií. Po ukončení návštevy žilinského pluku, ktorá vyvrcholila ukážkami materiálu používaného žilinskými výsadkármi, plnili kadeti naplánovanú úlohu - získať informácie o pamiatkach mesta Žilina, ktoré sú prepojené s národnými tradíciiami Slovenska. Po večernom vyhodnotení získaných materiálov kadeti začali s prípravou na nadchádzajúci deň - ich kroky smerovali do poľského Osvienčimu.

Americkí kadeti ROTC sú študentmi civilných vysokých škôl a univerzít, ktorí popri štúdiu absolvujú vojenskú katedru. Po úspešnom ukončení štúdia bude časť z nich, ktorá poberá štipendium ministerstva obrany USA, niekoľko rokov pôsobiť na dôstojníckych postoch v jednotlivých zložkách americkej armády. Nezanedbateľné percento dôstojníkov americkej armády začalo svoju kariéru prostredníctvom systému ROTC, ktorý má v USA vyše 150 ročnú tradíciu.


5. pluk navštívili Americkí kadeti5. pluk navštívili Americkí kadeti5. pluk navštívili Americkí kadeti5. pluk navštívili Americkí kadeti5. pluk navštívili Americkí kadeti

Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - S-2 - Dátum: 15.06.2010
Čítanosť: 50906
Verzia pre tlač

Skočiť na menu