Preskocit navigáciu

Medaila za statočnosť pre príslušníka žilinského 5. pluku


Medaila za statočnosť pre príslušníka žilinského 5. pluku

Prezident Slovenskej republiky a hlavný veliteľ ozbrojených síl SR Ivan Gašparovič dnes 22. augusta, vyznamenal pri príležitosti 67. výročia SNP príslušníka žilinského 5. pluku špeciálneho určenia, ktorý počas pôsobenia v operácii ISAF v Afganistane austrálskemu kolegovi zachránil život. Počas cesty na predsunutú základňu vozidlo s posádkou nabehlo na nástražný výbušný systém, ktorý explodoval a najťažšie zranený bol práve vodič vozidla, príslušník austrálskych ozbrojených síl.

Za účasti náčelníka Vojenskej kancelárie prezidenta SR generálmajora Mariána Áča, ministra obrany SR Ľubomíra Galka, zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučíka Jaroslava Vývleka, náčelníka štábu pre operácie GŠ OS SR generálmajora Miroslava Kociana, veliteľa Centra riadenia operácií GŠ OS SR brigádneho generála Jindřicha Jocha, veliteľa 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline plukovníka Ľubomíra Šeba a ďalších zástupcov ozbrojených síl mu prezident SR udelil vojenskú medailu za statočnosť.

"Som veľmi rád, že vojak slovenských ozbrojených síl v čase, keď bol ohrozený aj jeho život, dokázal zabudnúť na to, že aj on môže byť zranený, že môže padnúť, a poskytol pomoc svojmu druhovi," vyzdvihol prezident obetavý čin vojaka.

Vyznamenaný príslušník pôsobil počas operácie ISAF v Afganistane ako zdravotnícky mentor v zmiešanom slovensko-austrálskom tíme. Jeho konkrétnou úlohou bol výcvik a starostlivosť o afgánskych zdravotníkov a zabezpečovanie inštruktáže počas nasadenia v teréne. Súčasťou jeho pôsobenia v operácii bolo poskytovanie zdravotníckeho zabezpečenia pre lokálne afgánske obyvateľstvo. V jeho tíme boli austrálski a afgánski zdravotníci.


Medaila za statočnosť pre príslušníka žilinského 5. plukuMedaila za statočnosť pre príslušníka žilinského 5. plukuMedaila za statočnosť pre príslušníka žilinského 5. plukuMedaila za statočnosť pre príslušníka žilinského 5. plukuMedaila za statočnosť pre príslušníka žilinského 5. plukuMedaila za statočnosť pre príslušníka žilinského 5. pluku

Autor: poverený hovorca OS SR - kpt. Peter Michnica , Foto: autor - Dátum: 22.08.2011
Čítanosť: 17164
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share