Preskocit navigáciu

Zmiešané krídlo Sliač si pripomína výročie SNP a deň Ústavy SR


Zmiešané krídlo Sliač si pripomína výročie SNP a deň Ústavy SR

Príslušníci Zmiešaného krídla generálmajora Otta Smika Sliač si slávnostným nástupom dňa 26. augusta 2011 pripomenuli vznik SNP a 19. výročie prijatia Ústavy SR. Pri tejto príležitosti, veliteľ útvaru plukovník Ing. Vladimír Lisý odovzdal vybraným príslušníkom krídla ďakovné listy a pamätné medaile Ministra obrany a Náčelníka generálneho štábu OS SR, ako ocenenie ich práce v prospech Ozbrojených síl SR.

Tak ako po každý rok, sa vojaci krídla podieľali i na zabezpečení „Osláv 67. výročia SNP“, v mestách Zvolen a Sliač. Veliteľ zmiešaného krídla a predstavitelia mesta Sliač si odhalením pamätnej tabule uctili pamiatku príslušníkov československej odbojovej spravodajskej činnosti, kpt. Jaroslava Krátkeho a rtk. Miroslava Zolvíka.
Počas SNP tri tajné vysielačky, „Vít, Oto a Leo“ neustále udržiavali spojenie s centrami československého zahraničného odboja v Londýne a Istanbule. Vysielačka Vít vysielala zo Sliača a mestských kasární v Banskej Bystrici (január-október 1944). Rádiotelegrafistom vysielačky „Vít“ bol Miroslav Zolvík, ktorí po vypuknutí SNP pracoval na Veliteľstve 1. čs. armády na Slovensku v Banskej Bystrici. Ďalším rádiotelegrafistom a zároveň styčným dôstojníkom Ministerstva národnej obrany (MNO) na Slovensku bol Jaroslav Krátky, v rádiotelegrafickom styku známy ako „Zdena“. Kapitán Karas sa dostal na Slovensko ako člen spravodajskej operácie „Karas“, II. spravodajského odboru MNO exilovej vlády v Londýne.

Bohatá rádiová korešpondencia medzi týmito vysielačkami a Londýnom zostáva neoceniteľným prameňom poznatkov o politických a vojenských prípravách, vzniku a priebehu povstania. Zároveň prispela k zjednoteniu československého domáceho a zahraničného odboja.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=648

 



Autor: npor. Mário Malatinec , Foto: npor. Mário Malatinec - Dátum: 27.08.2011
Čítanosť: 16120
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share