Preskocit navigáciu

Vojenskí mentori v Afganistane - máme snaživých žiakov


Vojenskí mentori v Afganistane - máme snaživých žiakov

Na predsunutej základni jednotiek ISAF v Tarin Kowte v afganskej provincii Uruzgan pôsobí zo Slovenska aj Operačný styčný mentorovací tím (OMLT), ktorý je zložený z 15 Slovákov, 5 Američanov a 2 Austrálčanov.

„Našou hlavnou úlohou je odborné poradenstvo a pomoc pri výcviku logistického práporu jednej z brigád 205. zboru Afganskej národnej armády,“ hovorí veliteľ mnohonárodného tímu podplukovník Ivan Balog. „Zároveň ľudí z ANA učíme, ako učiť, pretože oni budú svoje poznatky odovzdávať ďalej,“ dodáva veliteľ. Vysvetľuje, že spojencov z ANA školia v oblasti logistiky, zabezpečenia konvojov, evidencie materiálu a v ďalších zručnostiach. V súčasnosti je veľmi žiadaný počítačový kurz. Podľa pplk. Ivana Baloga sa negramotnosť dôstojníckeho zboru mentorovaného práporu netýka. Poddôstojníci sú gramotní na 80 percent a mužstvo na 20 percent. No a z tých najšikovnejších vyberajú afganských vojakov, ktorí majú potenciál zvládnuť počítač. „Je to pre nich dosť ťažké, pretože zväčša hovoria jazykom dari a zároveň používajú anglické verzie programov. No neskutočne sa snažia a ovládanie počítača je pre nich otázkou veľkej prestíže a hrdosti,“ hovorí mentor počítačového kurzu rotný Ľuboš Mandinec. O veľkej snahe Afgancov nás ubezpečuje aj mentor v oblasti logistických postupov kapitán Peter Bednárik. „Niekedy majú síce sklony zjednodušovať si veci oproti svojim vlastným normám, ale učia sa a sú fakt šikovní.“

V rámci spoločného tímu pôsobí aj kapitán Dave Lamas z Národnej gardy štátu Indiana. Doma má dielňu na opravy vozidiel a aj vojakov z ANA mentoruje v oblasti opráv techniky. Zároveň hovorí aj o spolupráci so Slovákmi. „Slúžil som už raz v Afganistane a raz v Iraku, ale toto je pre mňa veľmi významná misia, pretože pôsobím v tíme s profesionálnymi, srdečnými a priateľskými Slovákmi.“

Spoločný tím je vyvrcholením dlhoročnej spolupráce Ozbrojených síl Slovenskej republiky a Národnej gardy štátu Indiana. Dvaja Austrálčania v tíme pôsobia aj preto, lebo väčšina vojakov v Tarin Kowte je z Austrálie. Aj celej základni velí austrálska podplukovníčka Catherine Wiliams.

Austrálčan práporčík Ron Rogers a Slovák rotný Boris Belák dnes cvičili afganských inštruktorov, ktorí budú svoje poznatky odovzdávať svojim kolegom, ktorí riadia presuny konvojov. „Priznám sa, že až v spoločnom tíme som pochopil, že Slovensko nie je Československo a som rád, že medzi Slovákmi som spoznal svojich priateľov,“ konštatoval práporčík Rogers.

„Slováci aj ich kolegovia nám pomáhajú zvýšiť úroveň výcviku, máme s nimi len dobré skúsenosti, sú naši veľkí priatelia a ich veliteľovi podplukovníkovi Balogovi a jeho vojakom naozaj ďakujem,“ zhodnotil spoluprácu veliteľ afganského práporu podplukovník Ziarat Gul.

„Ak môžem porovnať, práca v našom slovensko-americko-austrálskom tíme je naozaj o tímovom duchu, spoločnej zodpovednosti, snahe niečo dokázať a o kamarátstve,“ konštatuje veliteľ v poradí druhého spoločného OMLT tímu podplukovník Ivan Balog. Uzatvára, že činnosť OMLT tímov je súčasťou stratégie NATO pomôcť Afganskej národnej armáde v skvalitnení personálu tak, aby Aliancia mohla čím skôr odovzdať zodpovednosť za bezpečnosť v celej krajine orgánom a ozbrojeným súčastiam, ktoré riadi afganská vláda.


Vojenskí mentori v Afganistane – máme snaživých žiakovVojenskí mentori v Afganistane – máme snaživých žiakovVojenskí mentori v Afganistane – máme snaživých žiakovVojenskí mentori v Afganistane – máme snaživých žiakovVojenskí mentori v Afganistane – máme snaživých žiakovVojenskí mentori v Afganistane – máme snaživých žiakovVojenskí mentori v Afganistane – máme snaživých žiakovVojenskí mentori v Afganistane – máme snaživých žiakovVojenskí mentori v Afganistane – máme snaživých žiakovVojenskí mentori v Afganistane – máme snaživých žiakovVojenskí mentori v Afganistane – máme snaživých žiakovVojenskí mentori v Afganistane – máme snaživých žiakovVojenskí mentori v Afganistane – máme snaživých žiakov

Autor: MO SR - Pavol Vitko, Tarin Kowt , Foto: autor - Dátum: 15.03.2012
Čítanosť: 13442
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share