Preskocit navigáciu

Minister Glváč navštívil Centrum výnimočnosti EOD a Vojenskú políciu


Minister Glváč navštívil Centrum výnimočnosti EOD a Vojenskú políciu

Minister obrany SR Martin Glváč dnes navštívil sídlo prvej medzinárodnej organizácie NATO na Slovensku – Centrum výnimočnosti na likvidáciu výbušných prostriedkov a nevybuchnutej munície (EOD) v Trenčíne.

Riaditeľ medzinárodného centra EOD plukovník Jaroslav Bielený predstavil ministrovi hlavné poslanie prvej aliančnej inštitúcie na Slovensku. Centrum podporuje transformáciu a posilňuje operačné úsilie NATO poskytovaním odborných znalostí a výcviku EOD aliančným jednotkám. Zároveň má v náplni práce rozvoj techník, taktiky a postupov EOD. Zabezpečuje ich súlad so súčasným technickým vývojom.

Okrem Slovenska sa na chode centra podieľa aj Česká republika, Francúzsko, Maďarsko, Poľsko a Rumunsko. V blízkom období nastúpi do funkcie náčelníka štábu Centra príslušník amerických ozbrojených síl.

Minister Glváč sa zaujímal o spoluprácu s ďalšími krajinami a možnosti šetrenia zdrojov v rámci filozofie Smart Defence, čiže tzv. inteligentnej obrany. Jej cieľom je, aby členské krajiny NATO spoločnými projektmi efektívnejšie nakladali so svojimi obmedzenými obrannými rozpočtami. Šéf rezortu obrany vyjadril presvedčenie, že jediná aliančná inštitúcia na Slovensku prispeje k budovaniu dobrého mena Slovenskej republiky v medzinárodnom prostredí.

Program ministra Glváča v sprievode náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíka Petra Vojteka pokračoval návštevou riaditeľstva Vojenskej polície. Riaditeľ Vojenskej polície plukovník Jaroslav Hamár informoval oboch o aktuálnej štruktúre a úlohách Vojenskej polície.

Minister Glváč považuje za jednu z hlavných úloh vojenskej polície v tomto roku nasadenie slovenských vojenských policajtov do operácie ISAF v Afganistane v septembri 2012. "Tento príspevok do aliančnej operácie ISAF je v súlade so stratégiou NATO pomáhať budovať afganské bezpečnostné sily. Naši policajti budú spolu s českými kolegami už od jesene cvičiť afganských policajtov v provincii Wardak,“ uviedol šéf rezortu obrany. Zároveň vyjadril spokojnosť so spoločnou prípravou slovenských a českých vojenských policajtov. "V súčasnej dobe je využívanie spoločných projektov so zahraničnými partnermi jediným východiskom, ako udržať spôsobilosti pri obmedzenom rozpočte," zdôraznil minister.


Minister Glváč navštívil Centrum výnimočnosti EOD a Vojenskú políciuMinister Glváč navštívil Centrum výnimočnosti EOD a Vojenskú políciuMinister Glváč navštívil Centrum výnimočnosti EOD a Vojenskú políciuMinister Glváč navštívil Centrum výnimočnosti EOD a Vojenskú políciuMinister Glváč navštívil Centrum výnimočnosti EOD a Vojenskú políciuMinister Glváč navštívil Centrum výnimočnosti EOD a Vojenskú políciuMinister Glváč navštívil Centrum výnimočnosti EOD a Vojenskú políciuMinister Glváč navštívil Centrum výnimočnosti EOD a Vojenskú políciu

Autor: mjr. Milan Vanga, hovorca OS SR a poverený hovorca OS SR , Foto: autor - Dátum: 30.05.2012
Čítanosť: 12505
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share