Preskocit navigáciu

Generálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USA


Generálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USA

V závere svojej pracovnej cesty v USA sa 9. júla náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek stretol s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USA generálom Martinom E. Dempseym. Na pracovnom stretnutí, ktoré sa uskutočnilo na Ministerstve obrany USA, sa zúčastnil aj veliteľ Národnej gardy štátu Indiana generálmajor Martin R. Umbarger.

V úvode rokovania generál Dempsey vyjadril poľutovanie a úprimnú sústrasť nad tragickou smrťou príslušníka OS SR v operácii ISAF v Afganistane. Ku kondolencii sa pripojil aj generálmajor Umbarger.

Partneri ďalej zhodnotili vzájomnú vojenskú spoluprácu. Odborná spolupráca s americkou stranou je zameraná na rôzne oblasti napríklad na prípravu spoločných výcvikových a poradenských tímov v Afganistane a neustále sa rozširuje o ďalšie oblasti záujmu, napr. radiačnú, chemickú a biologickú ochranu, spoločný výcvik inštruktorov, podporu rodín pri nasadení do operácií, atď. Generálporučík Vojtek vyzdvihol mimoriadny osobný prínos generálmajora Martina R. Umbargera vo vzájomnej spolupráci OS SR a Národnej gardy štátu Indiana. V tejto súvislosti šéf Národnej gardy ocenil doterajšiu úroveň spolupráce a zároveň predstavil nové oblasti pre rozvoj spolupráce v budúcnosti.

Generálporučík Vojtek informoval generála Dempseyho, že v tomto roku oslavuje Slovenská republika dvadsiate výročie svojho vzniku a vzniku samostatných ozbrojených síl. Hneď po vzniku SR sa v roku 1994 začala mimoriadne prospešná a úspešná spolupráca s Národnou gardou štátu Indiana. Generálporučík Vojtek pozval generála Dempseyho na návštevu v roku 2014, kedy Slovenská republika oslávi desiate výročie vstupu do NATO a EÚ a zároveň dvadsiate výročie spolupráce OS SR s Národnou gardou v Indiane.

Pôsobenie v operácii ISAF v rokoch 2012 - 2013 a v novej misii NATO, možnosti rozvoja vojenskej spolupráce a plánované spoločné aktivity v rokoch 2014 – 2016 boli témami, ktorým sa partneri venovali v ďalšej časti stretnutia.

Na záver rokovania generál Dempsey poďakoval za doterajšiu výbornú vojenskú spoluprácu medzi USA a SR, ocenil vysokú profesionalitu príslušníkov OS SR a prisľúbil podporu spolupráce aj do budúcnosti. Generálporučík Vojtek poďakoval za pomoc a podporu, ktoré USA poskytujú SR a vyjadril presvedčenie, že efektívna spolupráca bude pokračovať aj v budúcnosti.

Náčelníka GŠ OS SR Vojteka prijal aj riaditeľ pre špeciálne operácie a boj proti terorizmu, James Q. Roberts. Na stretnutí sa partneri venovali budúcemu pôsobeniu v operácii ISAF. Riaditeľ pre špeciálne operácie v tejto súvislosti ponúkol možnosť využiť americký výcvikový priestor Chievres na výcvik slovenských špeciálnych síl.


Generálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USAGenerálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USAGenerálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USAGenerálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USAGenerálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USAGenerálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USAGenerálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USAGenerálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USAGenerálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USAGenerálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USAGenerálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USAGenerálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USAGenerálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USAGenerálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USAGenerálporučík Vojtek rokoval s predsedom Zboru náčelníkov štábov OS USA

Autor: KaNGŠ , Foto: OS SR - mjr. Stanislav Pigula - Dátum: 12.07.2013
Čítanosť: 9726
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share