Preskocit navigáciu

Najvyšší vojenskí predstavitelia NATO rokovali v Budapešti o aktuálnych otázkach Aliancie


Najvyšší vojenskí predstavitelia NATO rokovali v Budapešti o aktuálnych otázkach Aliancie

Najvyšší vojenskí predstavitelia spojeneckých krajín sa v dňoch 13. až 15. septembra stretli v Budapešti, aby prerokovali aktuálne otázky regionálnej bezpečnosti, operácií, transformácie Aliancie a otázky spolupráce Vojenského výboru NATO a strategických veliteľstiev.

Delegáciu Ozbrojených síl SR viedol náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek a na rokovaniach bol prítomný aj vojenský predstaviteľ Slovenskej republiky pri Vojenskom výbore NATO generálporučík Peter Gajdoš.

Účastníkov konferencie privítal minister obrany Maďarska Csaba Hende. Rokovanie viedol predseda Vojenského výboru NATO dánsky generál Knud Bartels za účasti hlavného veliteľa Spojeneckých síl NATO v Európe (SACEUR) amerického generála Philipa M. Breedlovea a hlavného veliteľa Spojeneckých síl NATO v Európe pre transformáciu (SACT) francúzskeho generála Jean-Paual Palomérosa. Rokovania sa zúčastnil aj veliteľ operácie ISAF v Afganistane americký generál Joseph F. Dunford, Jr.

Najvyšší vojenskí predstavitelia začali svoje rokovanie diskusiou o vývoji bezpečnostnej situácie v regióne Blízkeho a Stredného východu a Severnej Afriky, perspektívach jej ďalšieho vývoja aj s ohľadom na možné väzby medzi lokálnymi, regionálnymi, a globálnymi hrozbami. Prítomný najvyšší vojenský predstaviteľ USA informoval o aktuálnej dohode medzi Spojenými štátmi a Ruskom týkajúcej sa riešenia situácie v Sýrii.

Vojenskí predstavitelia členských krajín NATO upriamili svoju pozornosť aj na dôležité aspekty ukončenia súčasnej operácie ISAF vrátane vytvorenia východiskovej pozície pre novú misiu v Afganistane a diskutovali o dôležitých otázkach súvisiacich s pripravovanou novou misiou. Následná diskusia bola zameraná na budúcu možnú formu operácie KFOR.

Ďalšou témou diskusií boli niektoré aspekty implementácie iniciatívy prepojených síl (Connected Forces Initiative) s dôrazom na výcvik a cvičenia. Iniciatíva sa týka hlavne cvičení veľkého rozsahu (High Visibility Exercise) na aliančnej úrovni, ale má priamu väzbu aj na požiadavky na členské krajiny v oblasti výcviku a cvičení na národnej úrovni s možnosťou využitia podpory v rámci iniciatívy „Inteligentnej obrany“.


Najvyšší vojenskí predstavitelia NATO rokovali v Budapešti o aktuálnych otázkach AliancieNajvyšší vojenskí predstavitelia NATO rokovali v Budapešti o aktuálnych otázkach AliancieNajvyšší vojenskí predstavitelia NATO rokovali v Budapešti o aktuálnych otázkach AliancieNajvyšší vojenskí predstavitelia NATO rokovali v Budapešti o aktuálnych otázkach AliancieNajvyšší vojenskí predstavitelia NATO rokovali v Budapešti o aktuálnych otázkach AliancieNajvyšší vojenskí predstavitelia NATO rokovali v Budapešti o aktuálnych otázkach AliancieNajvyšší vojenskí predstavitelia NATO rokovali v Budapešti o aktuálnych otázkach AliancieNajvyšší vojenskí predstavitelia NATO rokovali v Budapešti o aktuálnych otázkach AliancieNajvyšší vojenskí predstavitelia NATO rokovali v Budapešti o aktuálnych otázkach AliancieNajvyšší vojenskí predstavitelia NATO rokovali v Budapešti o aktuálnych otázkach AliancieNajvyšší vojenskí predstavitelia NATO rokovali v Budapešti o aktuálnych otázkach AliancieNajvyšší vojenskí predstavitelia NATO rokovali v Budapešti o aktuálnych otázkach AliancieNajvyšší vojenskí predstavitelia NATO rokovali v Budapešti o aktuálnych otázkach AliancieNajvyšší vojenskí predstavitelia NATO rokovali v Budapešti o aktuálnych otázkach Aliancie

Autor: OS SR - mjr. Milan Vanga , Foto: www.nato.int - Dátum: 17.09.2013
Čítanosť: 8172
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share