Slovenskí špeciáli v Afganistane hostili významné delegácie


Slovenskí špeciáli v Afganistane hostili významné delegácie

 Štvrtá marcová sobota (22. 3. 2014) patrila v sídelnej základni jednotky poradenskej skupiny pre špeciálne operácie (CDO SOAG), do zostavy ktorej patria aj príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia, významnej návšteve zo Spojených štátov amerických. Delegáciu, spevádzanú admirálom Timom Szymanskym, zástupcom veliteľa operačného veliteľstva Síl pre špeciálne operácie NATO v Afganistane (NSOCC-A), tvorili senátori Kelly Ayotte, Joe Donnelly a poslanec amerického kongresu Stephen Lynch.

 Nosnou témou návštevy bolo zoznámenie sa s úlohami, ktoré plnia jednotlivé komponenty špeciálnych síl pôsobiace v súčasnosti v Afganistane. Snahou hostiteľov bolo objasniť určenie koaličných síl pre špeciálne operácie v kontexte perspektívy Veliteľstva špeciálnych operácií Afganskej národnej armády, Afganských špeciálnych bezpečnostných síl ako aj Afganskej národnej armády s dôrazom na podporu nevyhnutnú pre ich ďalší rozvoj.

 Členovia delegácie vyslovili pochopenie pre dôsledky prepojenia a väzieb afganských a koaličných síl pre špeciálne operácie a vnímanie spolupráce s dosahom na celé afganské ozbrojené sily.

 V tom istom dni navštívili CDO SOAG aj bývalý veľvyslanec USA v Afganistane Ronald E. Neumann s kultúrnou poradkyňou generálmajora Austina Millera, veliteľa NSOCC-A, Lylou Kohistany. Návštevu v základni sprevádzal brigádny generál James Kraft, zástupca veliteľa NSOCC-A. Svoj záujem delegácia sústredila na ďalšiu budúcnosť Afganistanu s dôrazom na tému rozvoja veliteľstva afganských špeciálnych síl a národných bezpečnostných síl v kontexte celkovej bezpečnostnej situácie v Afganistane.

 Neumann sa v diskusii so špeciálmi CDO SOAG sústredil na blížiace sa afganské prezidentské voľby a zaujímal sa o prepojenie ich veliteľstva s ministerstvom obrany, ministerstvom vnútra a ostatnými bezpečnostnými zložkami krajiny. Návšteva základne umožnila Neumannovi excelentný ucelený pohľad na úlohy, činnosti a postavenie veliteľstva v celom spektre afganských špeciálnych síl s perspektívou prípadného pôsobenia aliančného veliteľstva špeciálnych síl a tímu CDO SOAG so zameraním na výcvik, poradenstvo a asistenciu.

 Lyla Kohistany  predniesla v januári 2014, po príchode členov 5. pluku špeciálneho určenia do priestoru nasadenia, patriacim do zostavy SOAG, dvojdňový “newcomers brief”. Dvojdňové prednášky, určené „nováčikom v krajine“, boli orientované na afganskú kultúru, históriu a nadväzovanie vzťahov s miestnym obyvateľstvom.


Slovenskí špeciáli v Afganistane hostili významné delegácieSlovenskí špeciáli v Afganistane hostili významné delegácieSlovenskí špeciáli v Afganistane hostili významné delegácieSlovenskí špeciáli v Afganistane hostili významné delegácie

Autor: 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu a CDO SOAG PAO - Dátum: 05.04.2014
Čítanosť: 27266
Verzia pre tlač

Skočiť na menu