Preskocit navigáciu

Návšteva z Akadémie policajného zboru na pôde prešovského krídla


Návšteva z Akadémie policajného zboru na pôde prešovského krídla
Dôkazom toho, že rezort obrany a rezort vnútra úzko spolupracujú, je návšteva, ktorá do priestorov prešovského krídla zavítala dňa 3. septembra 2014.
Študenti Akadémie policajného zboru v Bratislave v týchto dňoch absolvujú stáž na Akadémii ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši. V rámci prednášok absolvovaných v Centre simulačných technológií sa študenti zúčastnili exkurzie na prešovskom letisku.
V úvode návštevy vysokoškolákov privítal veliteľ útvaru plukovník Róbert Tóth, ktorý ich v stručnosti oboznámil so štruktúrou, poslaním a hlavnými úlohami útvaru. Počas prednášky im tiež vysvetlil úlohy vrtuľníkového krídla v rámci národného krízového manažmentu, činnosť vojakov pri odstraňovaní následkov živelných katastrof a s tým spojenú spoluprácu s orgánmi štátnej správy, či zložkami integrovaného záchranného systému. Po absolvovaní teoretickej časti a zodpovedaní otázok sa účastníci exkurzie presunuli do priestorov technickej letky opráv a predpísaných prác, kde ich už čakal technický personál s pristaveným vrtuľníkom Mi-17 LPZS. Okrem možnosti naživo sledovať práce, ktoré na vrtuľníku prebiehali, si študenti odniesli aj informácie o technickom vybavení vrtuľníkov slúžiacom pri záchrane osôb a majetku. Praktickými skúsenosťami obohatili návštevu aj príslušníci vojenskej hasičskej jednotky Prešov, ktorí im pripravili ukážku hasičskej techniky spolu s odborným výkladom. Záverom programu bola ukážka simulátora Mi-17 MODER slúžiacom na výcvik pilotov. Zopár šťastlivcov dostalo možnosť si tento simulátor vyskúšať na vlastnej koži, a tým si uvedomiť, že povolanie „pilot vrtuľníka“ je najmä o veľkej zodpovednosti.
Pri odchode z exkurzie sa návštevníkom naskytol pohľad na cvičné uvedenie vrtuľníka Mi-17 do pohotovosti číslo 1. Túto hotovosť držia príslušníci vrtuľníkového krídla 24 hodín denne 7 dní v týždni. Cvičný vzlet vrtuľníka leteckej, pátracej a záchrannej služby bol čerešničkou na torte programu, ktorý si pre študentov Akadémie policajného zboru pripravili príslušníci prešovského krídla. 

Návšteva z Akadémie policajného zboru na pôde prešovského krídlaNávšteva z Akadémie policajného zboru na pôde prešovského krídlaNávšteva z Akadémie policajného zboru na pôde prešovského krídlaNávšteva z Akadémie policajného zboru na pôde prešovského krídlaNávšteva z Akadémie policajného zboru na pôde prešovského krídlaNávšteva z Akadémie policajného zboru na pôde prešovského krídlaNávšteva z Akadémie policajného zboru na pôde prešovského krídlaNávšteva z Akadémie policajného zboru na pôde prešovského krídlaNávšteva z Akadémie policajného zboru na pôde prešovského krídlaNávšteva z Akadémie policajného zboru na pôde prešovského krídla

Autor: por. Daniel NEHILA , Foto: por. Daniel NEHILA - Dátum: 09.09.2014
Čítanosť: 9019
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share