Rukojemník 2015


Rukojemník 2015

Dve ozbrojené a nebezpečné osoby zadržiavajú dvoch rukojemníkov a požadujú stretnutie so starostom. Požadujú od neho vyplatenie sumy 15.000 eur, ktoré im mali byť vyplatené za vykonanú prácu. Takýto bol základný scenár pre cvičenie „Rukojemník 2015“, ktoré sa konalo 23. júna 2015 v reálnom prostredí jednej obce Žilinského kraja.
Medzi základné ciele cvičenia bolo preveriť postupy jednotiek Policajného zboru Ministerstva vnútra SR, velenie a riadenie krízového štábu, kooperácia viacerých odborných zložiek (pohotovostný policajný útvar, vyjednávač, odstreľovač, pyrotechnik, pohotovostné motorizované jednotky, zdravotnícke zabezpečenie, zbor väzenskej a justičnej stráže). Tohto cvičenia sa zúčastnili ako pozorovatelia a čiastočne ako aj podporná skupina vybraní príslušníci Vojenskej polície. Sekundárnym cieľom bolo vytvorenie východiskových predpokladov pre možnú vzájomnú spoluprácu a výcvik v situáciách vzniku vysoko profilového incidentu.
Použitie, výzbroj, legislatívny rámec a taktika jednotiek policajného zboru nie je identická ako u jednotiek Vojenskej polície. Avšak totožné zostávajú princípy a zásady v oblasti ochrany a obrany ľudských životov a majetku. Vzájomným poznaním, výcvikom a odbornými diskusiami sa vytvorí vhodný priestor pre spoločnú interoperabilitu a podporu.
Počas cvičenia bola vykonaná aj evakuácia priľahlých objektov, obmedzenie pohybu civilného obyvateľstva, premávky a verejného života v obci. Cvičenie nielenže splnilo stanovené ciele, ale zároveň preverilo činnosť zakročujúcich policajtov pri zadržaní unikajúcej podozrivej osoby. Taktiež bol vykonaný násilný vstup do budovy, kde sa zabarikádovala jedna ozbrojená osoba, ktorá disponovala krátkou guľovou zbraňou a pripravila aj nástražné výbušné systémy. Po niekoľkých hodinách boli obidvaja rukojemníci zachránení a život v obci sa vrátil do bežného stereotypu. Veľkým prínosom bola aj implementácia zamestnancov obecného úradu do incidentu, kde napr. starosta sa spolupodieľal s vyjednávačom na komunikácií s ozbrojenými osobami.
Všetky zúčastnené strany sa pozitívne vyjadrili k priebehu cvičenia, ako aj možnosti participovať na spoločných aktivitách v budúcnosti.



Autor: VP, OVaK - Dátum: 02.07.2015
Čítanosť: 7350
Verzia pre tlač

Skočiť na menu