Preskocit navigáciu

Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16


Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16

Súčasťou najväčšieho cvičenia po roku 1989, ktoré sa od 6. do 18. júna uskutočňuje na území nášho severného suseda Poľska Anakonda -16 za účasti 17 členských krajín NATO a z piatich partnerských krajín aliancie, 31 tisíc vojakov, 3 tisíc vojenských vozidiel, 105 lietadiel a vrtuľníkov a 12 vojenských plavidiel je aj cvičenie mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO (MNMPBAT) Sharp Lynx -16.
Riadiacim cvičenia Sharp Lynx-16 je poľský plukovník Tomasz Szoplik. Štáb mnohonárodného práporu Vojenskej polície NATO, v ktorom pod vedením Poľska pôsobia vojenskí policajti z Českej republiky, Chorvátska a Slovenska je dislokovaný vo výcvikovom priestore špeciálnych síl Vojenskej polície Poľska v meste Miňsk Mazowiecki neďaleko Varšavy. Spoločne s nimi v rámci práporu plnia úlohy aj príslušníci 18. brigády Vojenskej polície USA. Podriadené jednotky práporu najskôr absolvovali spoločný stmeľovací výcvik v neďalekom výcvikovom priestore. V ďalšej fáze cvičenia jednotky vojenskej polície MNMPBAT uskutočňujú presun do štyroch výcvikových priestorov poľskej armády (Drawsko Pomorskie, Orzysz, Wedrzyn a Zagan). V nich budú plniť úlohy policajného zabezpečenia cvičenia Anakonda-16 zmiešané medzinárodné hliadky vojenskej polície.
Vo výcvikovom priestore Drawsko Pomorskie tejto jednotke bude veliť kapitán Elo Hubač, ktorý pôsobí ako veliteľ topoľčianskej skupiny pre riešenie krízových situácií, ktorá je súčasťou Odboru policajného výkonu Bratislava. Bude priamo podriadený veliteľovi Vojenskej polície, dislokovanej vo výcvikovom centre. Príslušníci spoločných zmiešaných hliadok budú plniť najmä činnosti spojené s dodržiavaním zákonov a poriadku, riadením dopravy, zabezpečením ochrany vojenských konvojov, ochranu VIP osôb, spoluprácu s miestnou políciou a úradmi v prospech všetkých cvičiacich jednotiek počas cvičenia ANAKONDA-16 v jednotlivých výcvikových priestoroch.
Veliteľom MNMPBAT je na základe rotačného systému tento rok poľský podplukovník Mateusz Dadal. Veliacim poddôstojníkom práporu je rotmajster Peter Očenáš. Významný post vedúceho hodnotiaceho tímu (EVAL) zastáva major Pavol Sálus a v štábe práporu plnia zodpovedné úlohy aj kapitáni Juraj Masár, Peter Novanský a Ján Kolesár či nadporučík Martin Lipták. Cvičenie takéhoto rozsahu je vynikajúcou príležitosťou na precvičenie a zladenie spôsobilostí našich vojenských policajtov so spojencami.


Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 2Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 2Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 2Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 2Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 3Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 3Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 3Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 3Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 4Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 4Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 4Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 4Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 5Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 5Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 5Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 5Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 6Vojenskí policajti piatich krajín na cvičení Anakonda-16 6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 09.06.2016
Čítanosť: 7267
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share