Bez práva na omyl


Bez práva na omyl

V priestoroch Centra výcviku Lešť v posledný augustový týždeň vrcholí záverečnými praktickými skúškami premiérový kurz špecialistov EOD na odstraňovanie improvizovaných výbušných zariadení pre príslušníkov OS SR. Organizuje ho Národné centrum EOD a RCHBO v Novákoch. Riadiaci kurzu kapitán Ondrej Michalec zdôrazňuje, že na takejto úrovni sa kurz na Slovensku organizuje po prvý raz slovenskými špecialistami.
„Doteraz ho viedli americkí špecialisti. Účastníci kurzu museli mať pred nástupom zvládnutú problematiku štandardov NATO, ktoré hovoria o princípoch a postupoch počas EOD zásahu, musia ovládať národné EOD vybavenie, musia vedieť pomôcť vyšetrovacím zložkám, komunikovať s miestnymi predstaviteľmi, s vyšetrovacími tímami. Musia vedieť pomôcť na vyžiadanie s identifikáciou rôznych nástražných zariadení, ovládať zber foréznych stôp. Je to celé spektrum činností, ktoré musia zvládnuť a nie je to jednoduché. Ide však o najvyšší stupeň kurzu, jednoduché to teda nemôže byť,“ vysvetľuje kapitán Michalec.
Kurz vlastne predstavuje súhrn všetkého, čo sa doposiaľ v kurzoch, ktoré absolvovali naučili. Pred týmto kurzom museli úspešne absolvovať kurz špecialistu EOD na identifikáciu výbušných zariadení, následne kurz vojskového pyrotechnika, ktorý okrem iného zahŕňa detailnú konštrukciu používanej munície, ktorá je zavedená a používaná v OS SR. Ďalej museli zvládnuť kurz spôsobilostí špecialistu EOD na odstraňovanie konvenčnej munície (čiže munície, používanej vo svete) a až potom nasleduje tento záverečný kurz. Ale inštruktori kurzu nadrotmajster Peter Tóth, rotmajster Vladimir Kusý, rotmajster Michal Mieres, rotný Marcel Mišura a poručík Jozef Mráz i hlavný pyrotechnik rotmajster Marián Sámel zdôrazňujú, že absolvovaním tohto kurzu ich vzdelávanie a príprava nekončí. Lebo problematika EOD sa vo svete neustále vyvíja a je potrebné reagovať včas na najnovšie poznatky a trendy. Je to vlastne v prípade EOD operátora celoživotné vzdelávanie, musí ho to baviť, byť zdravo ctižiadostivý, ale musí si uvedomovať aj spomínanú hrozbu, lebo nemá právo na omyl...
Kurz prebiehal od konca júla do konca augusta. Jeho cieľom je zvládnutie súhrnu odborných úkonov a určených pyrotechnických a ďalších nevyhnutných činností pre odstránenie improvizovaných výbušných zariadení z priestoru, budovy, vozidla alebo osoby a uskutočniť postupy na obnovenie bezpečného priestoru incidentu.
Účastníkmi kurzu sú príslušníci seredského ženijného práporu a rožňavského práporu RCHBO. Veď práve v Seredi by mala vzniknúť jednotka EOD. Spokojnosť so zameraním a obsahom kurzu vyjadril rotný Martin Nižný zo ženijného práporu, ktorý bol dva razy v operácii ISAF a koncom minulého roku sa vrátil z Iraku, kde školil irackých vojakov v odmínovaní, ale aj náčelník skupiny EOD v rožňavskom prápore RCHBO nadporučík Peter Ujházy, či rotmajstri Peter Klein a Marián Kostra zo ženijného práporu.
Po zvládnutí teoretickej časti kurzu, ktorá sa uskutočnila v priestoroch Národného centra EOD a RCHBO v Novákoch a vyvrcholila písomným testom, praktickú časť kurzu absolvovali v Centre výcviku Lešť. Tam sa uskutoční aj praktická časť záverečnej skúšky.


Bez práva na omylBez práva na omylBez práva na omylBez práva na omylBez práva na omyl 2Bez práva na omyl 2Bez práva na omyl 2Bez práva na omyl 2Bez práva na omyl 3Bez práva na omyl 3Bez práva na omyl 3Bez práva na omyl 3Bez práva na omyl 4Bez práva na omyl 4Bez práva na omyl 4Bez práva na omyl 4Bez práva na omyl 5Bez práva na omyl 5Bez práva na omyl 5Bez práva na omyl 5Bez práva na omyl 6Bez práva na omyl 6Bez práva na omyl 6Bez práva na omyl 6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 27.08.2018
Čítanosť: 8590
Verzia pre tlač

Skočiť na menu