Preskocit navigáciu

TASR: "Minister obrany odovzdal žilinským špeciálom nové bojové vozidlá"


TASR:

 Žilina 28. mája (TASR) – Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) odovzdal v utorok príslušníkom 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline 18 nových bojových vozidiel Polaris, určených na pôsobenie v špeciálnych operáciách.

 Nové terénne štvorkolky zabezpečila SR podľa ministra obrany zo Spojených štátov amerických, pričom celková investícia dosiahla 2,111 milióna eur. "Som nesmierne rád, že tieto vozidlá zvýšia úroveň pripravenosti 5. pluku špeciálneho určenia. A zabezpečia kompatibilitu s ostatnými členskými štátmi NATO v špeciálnych operáciách. Hovoria o tom aj skúsenosti z jednotlivých misií a cvičení. Či už je to v Iraku, Afganistane, alebo v iných kútoch sveta. Verím, že táto efektívna investícia prispeje k zabezpečeniu zvýšenia obranyschopnosti SR, plneniu našich záväzkov voči NATO a Európskej únii. Ale samozrejme, zabezpečí aj zvýšenie bezpečnosti občanov SR," povedal Gajdoš.

 Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia Miroslav Gardlo zdôraznil, že nové vozidlá významným spôsobom rozširujú mobilitu príslušníkov pluku v priestore špeciálnych operácií. "Pretože špeciálne operácie sa vyznačujú vysokou dynamikou. Takže sa môže stať, že ráno príde spravodajská informácia, že niekde sa vyskytuje záujmová osoba alebo cieľ, ktorý je treba v krátkej dobe zneutralizovať. Toto je presne úloha pre nás. A tieto vozidlá sú na to ako stvorené v ťažkom teréne, kde ťažké obrnené vozidlá nemajú šancu sa dostať," vysvetlil Gardlo.

 Súčasťou kontraktu je aj dodanie ďalších deviatich vozidiel typu Can – Am BRP a tiež prívesov pre oba typy vozidiel, ako aj náhradných dielov. Zmluva zahŕňa aj vyškolenie 20 špecialistov a inštruktorov v rámci zabezpečenia logistickej podpory. "Želám všetkým príslušníkom 5. pluku špeciálneho určenia, aby vozidlá efektívne využívali. Aby mali najazdené maximálne množstvo šťastných kilometrov bez nehôd, v prospech zvýšenia svojej pripravenosti,"podotkol minister obrany.

 Rezort obrany je podľa neho pripravený v prípade humanitárnej pomoci a krízy nasadiť 5. pluk špeciálneho určenia. "Keď sme ho dokázali nasadiť na zabezpečenie pomoci obyvateľom SR v rámci snehovej kalamity, tak je pripravený plniť úlohy vo všetkých kútoch SR. A v prípade, že to bude potrebné, vieme ho nasadiť aj v rámci NATO," uzavrel Gajdoš.



Autor: TASR a 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 04.06.2019
Čítanosť: 20244
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share