Inštruktori výsadkovej prípravy trénovali v Žiline


Inštruktori výsadkovej prípravy trénovali v Žiline

V druhom júlovom týždni výcvikového roka 2020 sme v domovskej posádke 5. pluku špeciálneho určenia a Výcvikovej základne Síl pre špeciálne operácie - Žiline a okolí - organizovali inštruktážno-metodické zamestnanie inštruktorov výsadkovej prípravy. Takúto prípravu organizujeme dva až štyri krát vo výcvikovom roku. Tentoraz ho možno považovať i za prípravu na Majstrovstvá Slovenska v presnosti pristátia. Tie sa uskutočnia od 10. - 12. júla na letisku v Prievidzi.

Prítomnosť vrtuľníku Mi-17 a špičkového leteckého personálu prešovského vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša sme využili aj na zasadenie jedného z oddielov 5. pluku do terénu v okolí Žiliny alternatívnym spôsobom. Týmto označením môže byť myslené opustenie paluby vrtuľníka z visu, zlanením, vystúpením, či opustenie paluby z prízemného letu. Letová prevádzka bola po celý čas riadená vežou letiska Žilina z Dolného Hričova.

V roku 2020 sme takzvane “otvárali nebo” pre výsadky padákom omnoho neskôr ako v rokoch minulých. Praktická časť výsadkovej prípravy podobne ako iné výcvikové aktivity ozbrojených síl boli pre zhoršenú epidemiologickú situáciu (situáciu s problematikou Korona) značne v čase posunuté - a tak sa druhá polovica tohtoročného júna pre slovenských špeciálov odvíjala v znamení vojenských zoskokov.


Inštruktori výsadkovej prípravy trénovali v Žiline IInštruktori výsadkovej prípravy trénovali v Žiline IInštruktori výsadkovej prípravy trénovali v Žiline IInštruktori výsadkovej prípravy trénovali v Žiline IInštruktori výsadkovej prípravy trénovali v Žiline IIInštruktori výsadkovej prípravy trénovali v Žiline IIInštruktori výsadkovej prípravy trénovali v Žiline IIInštruktori výsadkovej prípravy trénovali v Žiline IIInštruktori výsadkovej prípravy trénovali v Žiline III

Autor: poručíčka Miroslava Mindárová, VeSŠO , Foto: IR, 5. pšu - Dátum: 10.07.2020
Čítanosť: 18230
Verzia pre tlač

Skočiť na menu