Preskocit navigáciu

Súčinnostné cvičenie „BRADÁŇ 2024“


Súčinnostné cvičenie „BRADÁŇ 2024“

Dňa 9. októbra 2024 sa v Nitrianskom kraji uskutočnilo rozsiahle súčinnostné cvičenie s názvom „BRADÁŇ 2024“, na ktorom sa okrem 103. práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany Rožňava zúčastnili viaceré orgány štátnej správy, zložky integrovaného záchranného systému (IZS) a ďalšie inštitúcie.

Cieľom cvičenia bolo preveriť pripravenosť jednotlivých zložiek na mimoriadne situácie, najmä v súvislosti s hrozbami radiačného charakteru. Cvičenie „BRADÁŇ 2024“ pozostávalo z teoretickej a praktickej časti. V teoretickej časti sa koncentrovali zúčastnené orgány na efektívne fungovanie krízového štábu, evakuačnej komisie a informačného systému, ktoré zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri riadení mimoriadnych udalostí. Účastníci simulovali rôzne scenáre, kde bolo nevyhnutné rýchlo a efektívne prijímať rozhodnutia týkajúce sa evakuácie obyvateľov a zvládania vzniknutej krízovej situácie.

Praktická časť cvičenia sa zamerala na konkrétne kroky v teréne, medzi ktoré patrili: evakuácia žiakov základnej školy a zamestnancov Atómovej elektrárne Mochovce, hygienická očista evakuovaných osôb – kľúčová činnosť na ochranu zdravia a prevenciu kontaminácie, dekontaminácia dopravných prostriedkov, ktoré prevážali osoby a materiál z rizikových oblastí, radiačný monitoring a dozimetrická kontrola na kontrolnom stanovišti v obci Hul.

„BRADÁŇ 2024“ je príkladom efektívnej spolupráce medzi rôznymi zložkami štátnej správy, integrovaného záchranného systému a ďalších dôležitých inštitúcií. Takéto cvičenia sú nevyhnutné na overenie pripravenosti na nečakané krízové situácie, najmä v oblastiach, kde môže dôjsť k ohrozeniu obyvateľstva kvôli radiačným alebo iným chemickým hrozbám.


Súčinnostné cvičenie „BRADÁŇ 2024“Súčinnostné cvičenie „BRADÁŇ 2024“Súčinnostné cvičenie „BRADÁŇ 2024“Súčinnostné cvičenie „BRADÁŇ 2024“Súčinnostné cvičenie „BRADÁŇ 2024“Súčinnostné cvičenie „BRADÁŇ 2024“Súčinnostné cvičenie „BRADÁŇ 2024“Súčinnostné cvičenie „BRADÁŇ 2024“Súčinnostné cvičenie „BRADÁŇ 2024“Súčinnostné cvičenie „BRADÁŇ 2024“Súčinnostné cvičenie „BRADÁŇ 2024“Súčinnostné cvičenie „BRADÁŇ 2024“

Autor: z. Peter Sobek - Dátum: 14.10.2024
Čítanosť: 137
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share