Preskocit navigáciu

Zázračnosť ľudskej krvi


Zázračnosť ľudskej krvi

Zázračnosť ľudskej krvi, jej krásnu červenú farbu, schopnosť pomôcť chorým, jej omladzujúce účinky si ľudia všimli už v dávnej minulosti. Verili v jej nadprirodzenú moc a silu, dokonca aj v našich končinách koncom 16. storočia čachtická pani Alžbeta Báthory sa údajne „kúpala“ v krvi mladých panien (verila v omladzujúcu funkciu krvi). Najväčší objav v histórii transfúziológie bol nepochybne objav fenoménu aglutinácie viedenského lekára Karla Landsteinera v r. 1901, všimol si rozdielne zhlukovanie krviniek troch krvných skupín. Až v r. 1907 český psychiater Jan Jánský zistil, že existujú nie tri ale štyri základné krvné skupiny, ktoré vtedy označil rímskymi číslicami I, II, III, IV. Až po 30. rokoch boli krvné skupiny označené ako A, B, AB a 0(nula).

Počas týžňa sa príslušníci Základne stacionárnych komunikačných a informačných systémov a ich rodinní príslušníci rozhodli prispieť svojou “kvapkou” a v Trenčianskej fakultnej nemocnici darovali krv.

Poďakovanie za tento šľachetný čin patrí všetkým darcom, ktorí sa odhodlali darovať tento najvzácnejší liek a Národnej transfúznej stanice Trenčín.


foto1foto1foto1foto1

Autor: por. Ing. Lenka Lastičová , Foto: por. Ing. Lenka Lastičová - Dátum: 16.08.2012
Čítanosť: 10006
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share