Preskocit navigáciu

Slovenskí vojaci v Bosne pohotovo zasiahli pri dopravných nehodách


Slovenskí vojaci v Bosne pohotovo zasiahli pri dopravných nehodách

Pomoc manželskému páru havarovaného automobilu poskytli v utorok 5. novembra pri Višegrade príslušníci slovenského kontingentu v operácii ALTHEA v Bosne a Hercegovine. Členovia motorizovanej hliadky kapitán Vladimír Tóth a rotmajster Juraj Štelbacký zo Styčného a pozorovacieho tímu (LOT) boli svedkami dopravnej nehody, pri ktorej vodič smerujúci z Višegradu do Sarajeva v ľavotočivej zákrute nezvládol riadenie svojho motorového vozidla na mokrej vozovke a to skončilo prevrátené na streche.
Náš pozorovací tím pohotovo zareagoval a obaja členovia hliadky pomohli vyslobodiť zranený a šokovaný manželský pár z prevráteného vozidla a následne im poskytli prvú pomoc. Z dôvodu neprehľadnej dopravnej situácie a zabezpečenia bezpečnosti cestnej premávky obaja členovia tímu riadili premávku až do príchodu polície, ktorá ocenila postup príslušníkov LOT tímu.
Druhá dopravná nehoda sa stala 13. novembra v blízkosti dediny Mrsovo v okrese Rudo, pri ktorej vodič dodávky nezvládol vozidlo na mokrej vozovke, čím došlo k prevráteniu vozidla na bok. Táto dopravná nehoda sa stala v blízkosti tunela, čim spôsobila prekážku cestnej premávky v oboch smeroch na hlavnom ťahu Rudo - Višegrad, Belehrad.
Počas dopravnej nehody premávku riadili dve policajné hliadky, ktoré nemali dostatočné technické vybavenie na vyriešenie vzniknutej situácie. Vzniknutú situáciu sa niektorí vodiči snažili vyriešiť vlastnými silami prevrátením vozidla, čo sa im aj napriek snahe nedarilo. Kapitán Marián Sobčák a rotmajster Dušan Veselovský zo slovenského pozorovacieho tímu z Višegradu, ktorí v rámci hliadky prechádzali miestom nehody, po zhodnotení vzniknutej situácie využili technické prostriedky služobného automobilu Nissan Pathfinder a pomocou navíjacieho lana prevrátili transportér do pôvodnej polohy a tak sprejazdnili hlavný ťah na trase Rudo –Višegrad.
Po ukončení pomoci sa LOT tímu poďakovali policajné hliadky ako aj niektorí z čakajúci vodičov. Bezpečnosť cestnej premávky je v tejto oblasti neustály problém čomu nasvedčujú i časté dopravné nehody.
Členovia pozorovacích tímov pôsobiacich v Bosne a Hercegovine neváhajú kedykoľvek poskytnúť pomoc človeku v núdzi. Počas vykonávania Vehicle patrol operačné tými z LOTu Višegrad neváhajú pomôcť pri vzniknutých dopravných nehodách. Aj v prípade dopravných nehôd zareagovali slovenskí vojaci okamžite a profesionálne, čím naplnili svoje poslanie v operácii – pomáhať v krízových situáciách a príkladne reprezentovať jednotky EUFOR pôsobiace v Bosne a Hercegovine a zároveň ozbrojené sily Slovenskej republiky v medzinárodnom prostredí.


Slovenskí vojaci v Bosne pohotovo zasiahli pri dopravných nehodáchSlovenskí vojaci v Bosne pohotovo zasiahli pri dopravných nehodáchSlovenskí vojaci v Bosne pohotovo zasiahli pri dopravných nehodáchSlovenskí vojaci v Bosne pohotovo zasiahli pri dopravných nehodách

Autor: npor. Bango ALTHEA , Foto: ALTHEA - Dátum: 20.11.2013
Čítanosť: 14048
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share