Preskocit navigáciu

Certifikácia NSE pre BG EÚ


Certifikácia NSE pre BG EÚ
Zásobovanie jednotiek z vytvorených skladových zásob, opravárenské úlohy a úlohy logistického zabezpečenia bojiska boli spolu s činnosťou obväziska pri ošetrovaní a zbere ranených hlavnými kontrolovanými oblasťami národnej certifikácie Národného podporného prvku deklarovaného pre bojovú skupinu Európskej únie krajín Poľska, Nemecka, Lotyšska, Litvy a Slovenska, ktorá prebehla v dňoch 26. októbra až 5. novembra 2009 vo Vojenskom výcvikovom priestore Kamenica nad Cirochou a na posádkovom cvičisku Veľké Ozorovce.

Národnú certifikáciu bojovej skupiny Európskej únie (Battle Group EU) vykonala komisia veliteľa pozemných síl vedená brigádnym generálom Pavlom Mackom v rámci taktického cvičenia s názvom „Jesenná spolupráca 2009“, ktorého cieľom bolo preukázať deklarované spôsobilosti v medzinárodnom prostredí a všestrannú pripravenosť plniť si záväzky Slovenskej republiky voči partnerom v EÚ.

Národný podporný prvok (NSE) na cvičení plnil úlohy spojené s príjmom, uskladňovaním, distribúciou a vývozom materiálu, opravárenské úlohy ako i proviantne a zdravotnícky zabezpečoval ženijnú rotu, čatu vojenskej polície, obväzisko Role1 a vrtuľníkovú jednotku vzdušných síl. Práve tieto jednotky sú spolu s NSE príspevkom Slovenskej republiky do spoločnej BG EU Poľska, Nemecka, Lotyšska, Litvy a Slovenska. Organizačne bol NSE riadený Národným prvkom administratívnej a logistickej podpory (NPALP) pod velením majora Václava Nezmeškala.

Počas kontrolného dňa 4. novembra 2009 navštívili cvičiace jednotky v priestore Veľké Ozorovce vedúci služobného úradu MO SR Miroslav Sim, zástupca Náčelníka Generálneho štábu generálporučík Peter Gajdoš, Veliteľ síl výcviku a podpory generálmajor Miroslav Kováč, Veliteľ Pozemných síl generálmajor Jaroslav Vývlek a Veliteľ 2. mechanizovanej brigády brigádny generál Ondřej Novosad, ktorí spoločnej vyjadrili presvedčenie, že všetky úlohy cvičenia budú splnené a jednotky budú môcť byť plnohodnotne zaradené do európskej bojovej skupiny, ktorá bude od 1. januára 2010 zaradená do režimu pohotovosti a v prípade potreby nasadená.

Certifikácia NSE pre BG EÚ 1Certifikácia NSE pre BG EÚ 1Certifikácia NSE pre BG EÚ 1Certifikácia NSE pre BG EÚ 1Certifikácia NSE pre BG EÚ 2Certifikácia NSE pre BG EÚ 2

Autor: sekretariát VSVaP , Foto: šbnrtm. Rastislav Leško - Dátum: 05.11.2009
Čítanosť: 17605
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share