Preskocit navigáciu

Česť a sláva hrdinskej zahraničnej jednotke


Česť  a sláva  hrdinskej zahraničnej jednotke

Príslušníci Vojenskej hudby Banská Bystrica pod taktovkou kapitána Jána Goliaša si spolu s predstaviteľmi amerického veľvyslanectva v SR, britskej ambasády  a príslušníkmi rezortu obrany v utorok 28. júna v obci Polomka pripomenuli  pietnym aktom kladenia vencov padlých hrdinov 2. svetovej vojny.

Počas Slovenského národného povstania boli na naše územie vyslané spojenecké vojenské jednotky sovietskych, francúzskych, britských a amerických vojakov so špeciálnym poslaním. Jednotky boli vysadené na letisku Tri Duby v septembri 1944 a plnili svoje úlohy so spravodajskými orgánmi 1. čs. armády na Slovensku.

Dňa 26. decembra 1944 zajala nemecká protipartizánska jednotka Abwehrgruppe 218  členov americkej a britskej jednotky nad obcou Polomka.  Začiatkom nasledujúceho roka boli transportovaní do koncentračného tábora, kde našli svoju smrť.

Nikdy nezabúdajme na pamiatku všetkých, ktorí prišli o to najcennejšie, čo mali – vlastné životy  a verme, že hrôzy vojny sa už nezopakujú.

 


Česť  a sláva  hrdinskej zahraničnej jednotkeČesť  a sláva  hrdinskej zahraničnej jednotkeČesť  a sláva  hrdinskej zahraničnej jednotkeČesť  a sláva  hrdinskej zahraničnej jednotkeČesť  a sláva  hrdinskej zahraničnej jednotkeČesť  a sláva  hrdinskej zahraničnej jednotke

Autor: rtm. Michal HOLBÍK , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 29.06.2022
Čítanosť: 2331
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share