Preskocit navigáciu

Budovanie reziliencie v špeciálnych silách


Budovanie reziliencie v špeciálnych silách

       Podľa príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia (5. pšu) bola aktivita konajúca sa 4. októbra 2024 v priestoroch pluku veľmi prínosná - išlo o budovanie odolnosti (resilience) v špeciálnych silách. Potvrdzujú to aj slová pani Zuzany Čmelíkovej: „Tréning reziliencie v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline bol pre mňa skutočným zážitkom a pokojne poviem, že aj výzvou. Bol to jeden z mojich najzaujímavejších tréningov, ktoré som mala možnosť viesť. Reziliencia je koncept, ktorý dokáže pomôcť zorientovať sa v živote. V pracovnej i osobnej oblasti. “
      Adepti na vstup do Síl pre špeciálne operácie (SŠO) už počas výberu prechádzajú fyzickými a psychickými skúškami, sú pod neustálym tlakom, v nekomfortnej zóne, kde obrovskú úlohu zohráva práve vášeň pre to, čo robia. Neskôr sa v praxi stretávajú s realitou, kde si ich práca vyžaduje nasadenie a vysokú spôsobilosť vo fyzickej, emocionálnej, mentálnej i hodnotovej oblasti. A práve kvalitné nastavenie v týchto oblastiach má pre nich obrovský význam. „Áno, venovali sme sa aj tomu, ako fakt zodpovedne pristupovať k svojmu “energy managementu”. Videla som, že im to dáva zmysel.“ dodala prednášajúca.
      Veľkú úlohu pri práci profesionálneho vojaka v SŠO zohráva spôsobilosť vedieť sa plne sústrediť na daný moment a adaptovať sa na nečakané.
Aktivita bola zameraná aj na porozumeniu toho, kým som, aké sú moje hodnoty, vášne a talenty, prečo robím to, čo robím, čo mi moja práca dáva a čo berie, kam smerujem a či mám správny smer. Pracovalo sa aj s emóciami, kedy sa počas aktivity viedla zaujímavá debata, čo je dôkazom toho, že aj táto oblasť je pre profesionálneho vojaka veľmi dôležitá.
       Cieľom celého sedenia bolo zo strany prednášajúcej pomôcť ľuďom v rôznych oblastiach, po psychickej stránke a odolnosti a to spôsobom, ktorý nám umožňuje žiť lepší a kvalitnejší život.


Budovanie reziliencie v špeciálnych siláchBudovanie reziliencie v špeciálnych silách

Autor: kpt. Sylvia ŠEBESTIAN, member of 5th SFR , Foto: príslušník 5.pšu - Dátum: 04.10.2024
Čítanosť: 25
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share