Preskocit navigáciu

Slávnostný koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica


Slávnostný koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica

 

Pri príležitosti osláv 100. výročia konca 1. svetovej vojny a Dňa vojnových veteránov sa vo štvrtok 8. novembra 2018 konal v Štátnej opere v Banskej Bystrici slávnostný koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica.

Koncert, zostavený z troch častí, otvorila slávna Rossiniho opera “Viliam Tell” v podaní orchestra Vojenskej hudby Banská Bystrica. V opernej časti zazneli árie z Bizetových opier “Lovci perál” a “Carmen”, z opery “Tosca” G. Pucciniho a Donizettiho “Anna Bolena”, v ktorých sa zaskveli poprední slovenskí operní speváci; Mária Porubčinová, Monika Fabianová a sólisti banskobystrickej opery Šimon Svitok a Dušan Šimo.

V druhej, muzikálovej časti, vystúpili Miroslava Partlová, Lenka Machciníková, Monika Drgáňová a Patrik Vyskočil a zaspievali známe, ale aj menej známe pesničky z muzikálov Dreamgirls, Evita, Chess a Aspects of Love.

Slávnostný koncert zakončilo štylizované, folklórne pásmo o tom, ako Slováci prežívali ťažké roky 1. svetovej vojny; v podaní mužského speváckeho zboru Šumiačan, ľudovej hudby Michala Kvitkovského a folklórneho súboru Mladosť, ktorých umeleckým slovom sprevádzal Juraj Sarvaš.

Počas koncertu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a minister obrany Peter Gajdoš ocenili medailami slovenských vojnových veteránov. Medzi pozvanými hosťami nechýbali ani predstavitelia Ozbrojených síl Slovenskej republiky na čele s náčelníkom Generálneho štábu OS SR generálporuíkom Danielom Zmekom. Veliteľ Veliteľstva posádky Bratislava plukovník Slavomír Milde bol s výkonu príslušníkov Vojenskej hudby Banská Bystrica príjemne prekvapený a veľmi spokojný.

Režisérsky a dramaturgicky koncert viedli Michal Luciak, poradca prezidenta SR pre vnútornú politiku a kapitán Ján Goliaš, veliteľ Vojenskej hudby Banská Bystrica. Folklórnu časť režijne spracoval Marián Čupka. Scénu pripravil Marián Sedlačko zo spoločnosti RekFilm, notový materiál upravil Pavel Zajaček a desiatnik Jakub Laco, sólista Vojenskej hudby Banská Bystrica. Koncert dirigovali nadporučík Marek Flimel a kapitán Ján Goliaš.


Slávnostný koncert Vojenskej hudby Banská BystricaSlávnostný koncert Vojenskej hudby Banská BystricaSlávnostný koncert Vojenskej hudby Banská BystricaSlávnostný koncert Vojenskej hudby Banská BystricaSlávnostný koncert Vojenskej hudby Banská BystricaSlávnostný koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica

Autor: VePBA , Foto: VK PSR - Dátum: 09.11.2018
Čítanosť: 3232
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share