Preskocit navigáciu

Mesto Žilina


vlajka Žiliny

     Mesto Žilina je krajské a okresné mesto nachádzajúce sa na severe Slovenka. Leží na sútoku riek Váh, Kysuca a Rajčianka medzi pohoriami Malá Fatra, Javorníky a Kysucká vrchovina. Jej rozloha je 80,03 km2 a nadmorská výška 345 m.n.m.. Počtom obyvateľov je Žilina štvrtým najväčším mestom na Slovensku. Je administratívnym, hospodárskym, dopravným a kultúrnym centrom severozápadného Slovenska, niekedy sa jej hovorí „Perla na Váhu“.

     Prvá zmienka o Žiline sa datuje od roku 1208 pričom sa Žilina spomína ako územie, kedy ju tvorilo len niekoľko osád. Vďaka rôznym privilégiám a právam udelených od vtedajších kráľov sa od 14. storočia Žilina postupne dostávala na hospodárske a právne výslnie, ktoré bolo nevyhnuté pre nasledovné zabezpečenie prosperity mesta a miestneho obyvateľstva. V rokoch 1431 až 1434 Žilina zažila celkový úpadok z dôvodu dvojnásobného dobytia a vypálenia mesta husitskými vojskami. Od konca 16. storočia Žilina opäť zažívala obdobie hospodárskeho rozkvetu, ktoré ukončila morová pandémia a neúspešné sprisahanie proti Habsburgovcom. Významnou udalosťou bolo víťazstvo slovenských dobrovoľníkov bojujúcich za práva Slovákov, nad maďarskými gardistami v bitkách pri Budatíne. Po skončení bojov, 4. januára 1849, vystúpil a predniesol reč Ľudovít Štúr a Jozef Miroslav Hurban na žilinskom rínku - dnešnom Mariánskom námestí, v ktorej vyzvali Žilinčanov do boja za národné záujmy. Koncom 19. storočia sa Žilina stala významným železničným uzlom Horného Považia. Začiatkom 20. storočia v meste vznikli závody na výrobu celulózy, dechtu a zápaliek. V roku 1949 vznikol Žilinský kraj, ktorý bol najpriemyselnejším krajom Slovenska, existoval do roku 1960. Od konca 20. storočia mesto prechádzalo ďalším rozvojom, od spustenia trolejbusovej linky, opätovného vyhlásenia za krajské mesto, po uvedenie Vodného diela do prevádzky. Začiatkom 21. storočia bol položený základný kameň automobilky KIA.

     Neďaleko Žiliny ležia kúpele Rajecké Teplice, obec Terchová ktorá je rodiskom Juraja Jánošíka a Čičmany známe maľovanými chalupami. Mesto obklopuje päť hradov - Lietava, Hričov, Budatín, Strečno a Starý hrad (Starhrad).

Radnica mestaFarský kostolBudatínsky hrad

Skočiť na menu


Share