Preskocit navigáciu

Vzorná reprezentácia Posádkového klubu Trenčín v Českej republike


Vzorná reprezentácia Posádkového klubu Trenčín v Českej republike 29. marca 2011 bola v olomouckom Dome armády (Česká republika) zahájená výstava „Karol Pajer – Hrdina boja proti fašizmu“, ktorú pripravil Posádkový klub Trenčín v spolupráci s Klubom priateľov Francúzska a Slovenska v Žiline, Oblastným výborom SZPB Trenčín a Klubom vojenských veteránov pri PK Trenčín. Táto výstava bola v Posádkovom klube Trenčín prezentovaná v roku 2007. V pozadí výstavy stojí viac než desať rokov úspešnej spolupráce medzi Klubom vojenských dôchodcov v Olomouci a Klubom vojenských veteránov v Trenčíne.

Karol Pajer, slovenský vlastenec, učiteľ, vojak československej zahraničnej armády a bojovník francúzskeho hnutia odporu, spoločne so svojim českým kolegom Josefom Fišerom pomohli zachrániť stovky českých, belgických, poľských a židovských detí pred deportáciou.

Pri zahájení výstavy predseda Klubu vojenských dôchodcov v Olomouci plk. v.v. Vladimír Krušina uviedol: „Cieľom našich vojenských klubov je upozorňovať na spoločnú históriu oboch národov a vzájomnú snahu o ich zakotvenie v Európe“.

Expozícia vo francúzskom jazyku bola sprístupnená v Slovanskom gymnáziu v Olomouci, kde sídli česko-francúzska sekcia.
Slávnostného zahájenia výstavy sa zúčastnili zástupca veliteľa spoločných síl ČR brigádny generál Milan Kovanda, vojenský pridelenec Slovenskej republiky generálmajor Milan Maxim, vojenský pridelenec Francúzskej republiky plukovník Bruno Bucherie , námestník primátora mesta Olomouc Ladislav Šnevajs, predseda Klubu vojenských veteránov pri PK Trenčín plk.v.v.Peter Forgach a vedúci Posádkového klubu Trenčín Stanislav Martinák.

Výstava v Dome armády Olomouc potrvá do 8.apríla 2011 a je otvorená od pondelka do piatku od 9,00 až 16,00 h.

Stanislav Martinák

foto-2foto-1foto-1foto-1foto-1

Autor: Marta Koprivňanská - Dátum: 08.04.2011
Čítanosť: 35821
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share