Preskocit navigáciu

Príslušníci slovenských SOF na afganskom maratóne


Príslušníci slovenských SOF na afganskom maratóne

 V piatok 18. apríla 2014 sa na základni koaličných jednotiek Bagram uskutočnil maratónsky beh. Nosnou ideou tohoto podujatia bolo uctenie pamiatky obetí teroristického útoku v čase maratónu v americkom Bostone z roku 2013.

 Slovenský kontingent reprezentovali dvaja príslušníci Síl pre špeciálne operácie. Pre kmeňového príslušníka 5. pluku špeciálneho určenia v hodnosti rotmajster to bol prvý beh na trati 42 kilometrov a 195 metrov v živote. Plukovník Svetozár Bohuš, ktorý zabehol pravdepodobne ako jediný Slovák v Afganistane už dva maratóny, má na svojom konte celkovo už pätnásty maratónsky štart.

 Afganistan je aj z pohľadu športových aktivít veľmi špecifický hneď z niekoľkých pohľadov. Nezvyčajná je nadmorská výška pre podobné podujatia - vlaňajší maratón v Kábule sa bežal v nadmorskej výške 1850 m. Športovcov sužovali i vysoké teploty a veľká prašnosť. Základňa Bagram, kde naši vojaci bežali v tomto roku, je položená len o 200 výškových metrov nižšie.

 Pre slovenských vojakov nie sú podobné podujatia výlučne športovými aktivitami. V istom zmysle sú odzrkadlením pripravenosti na plnenie úloh, keďže tento maratónsky beh úspešne absolvovali bez špeciálnej prípravy a po úspešnom dobehu do cieľa sa hneď nasledujúci deň vrátili k plneniu štandardných pracovných úloh.



Autor: 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - archív - Dátum: 19.04.2014
Čítanosť: 23433
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share