Preskocit navigáciu

Elitný 5. pluk podstupuje certifikáciu pre Sily veľmi rýchlej reakcie NATO


Elitný 5. pluk podstupuje certifikáciu pre Sily veľmi rýchlej reakcie NATO

 Dnešným dňom /pondelok 26. november 2018/ sa začal proces evaluácie - certifikácie - Úlohového zoskupenia Síl pre špeciálne operácie 5. pluku špeciálneho určenia  (SOLTG - Special Operation Land Task Group) pre jednotky Síl veľmi rýchlej reakcie (VJTF - Very High Readiness Joint Task Force) pre rok 2020. Účelom národnej certifikácie SOLTG je deklarovanie jednotky pre potreby NATO Responce Forces (NRF - reakčné sily NATO) v súlade s Cieľmi spôsobilostí 2017.

 Súčasťou evaluácie bude certifikačné cvičenie SAMSON 2018. To je naprojektované ako príležitosť pre preverenie schopností plánovania špeciálnych operácií na taktickej úrovni v rozsahu plného spektra špeciálnych operácií, no i preverenie systému velenia a riadenia zoskupenia špeciálnych síl v čase realizácie špeciálnych operácií. Zásadnou je i previerka konceptu komunikačných a informačných systémov nasadených prvkov v priestore operácie.

 Cvičenie SAMSON 2018 bude prebiehať v súbehu s cvičením poľských konvenčných síl nazvaným ANACONDA 2018. Pod velením spoločného operačného veliteľstva tam prebieha aj cvičenie partnerských poľských špeciálnych síl. Parciálne časti týchto cvičení sa tak v istých momentoch prelínajú a nadväzujú na seba.

 Proces certifikácie, organizovaný v súčinnosti s Odborom Síl špeciálneho určenia Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky a ďalšími zložkami ozbrojených síl prevažne v Žiline a okolí, je pod kontinuálnym dohľadom komisie a vyvrcholí 4. decembra v Centre výcviku Lešť.

 Na certifikácii s účasťou pozorovateľov z Veliteľstva špeciálnych síl NATO (NSHQ - NATO Special Operations Headquarters) dislokovaného v Belgicku participujú slovenské vzdušné sily, Úrad hlavného lekára a Vojenská polícia.

 



Autor: 5. pšu - kpt. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - kpt. Mário Pažický - Dátum: 26.11.2018
Čítanosť: 24556
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share