Preskocit navigáciu

Stopami „Pochodu smrti“


Stopami „Pochodu smrti“

 Spoločný prechod Chabenca členmi Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Žilina, klubov vojakov Zväzu vojakov SR a príslušníkov Síl pre špeciálne operácie.

 Vo štvrtok 15. augusta 2019 sa uskutočnil spomienkový prechod Chabencom čoby spomienka na „Pochod smrti“ z jesene 1944. Aktivity k blížiacemu sa 75. výročiu Slovenského národného povstania sa zúčastnili členovia Klubu vojakov Zväzu vojakov SR (KV ZV SR) posádky Žilina, Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Žiline (OV SZPB Žilina) a členovia Síl pre špeciálne operácie.

 Na Magurke, v blízkosti štábu 4. partizánskej brigády sa účastníci prechodu zoznámili s jej históriou, bojovou cestou 2. československej samostatnej paradesantnej brigády v SNP, ale aj s vtedajšou činnosťou a pôsobením 4. partizánskej brigády v tomto priestore. Starší účastníci sa vydali autobusom na prehliadku Múzea SNP v Banskej Bystrici a expozície múzea v Nemeckej. Dvadsaťpäť členná skupina vykonala šesťhodinový prechod Nízkymi Tatrami z Magurky cez Ďurkovo sedlo až na Chabenec. Nasledoval zostup k Asmolovovej chate v Lomnistej doline. Práve v tej v zime v rokoch 1944 a 1945  sídlil Hlavný štáb partizánskeho hnutia na Slovensku.

 V Lomnistej doline, po stretnutí oboch skupín a po prijatí starostom obce Jasenie Marošom Kordíkom, v prítomnosti predsedu SZPB Pavla Sečkára, tajomníka Ústrednej rady SZPB Viliama Longauera a predsedu Zväzovej rady ZV SR podplukovníka vo výslužbe Mojmíra Hlocha, sa uskutočnil pietny akt pri hroboch padlých partizánov. Na pietnom akte pri hroboch padlých partizánov boli prítomní aj účastníci a pamätníci SNP z Jasenia Jozef Bakoš, Miroslav Cibula, Michal Sanitra, Anton Hôrčík a Milan Kovačík. 

 Dlhoročná spolupráca Oblastného klubu Žilina - Klubu vojenských výsadkárov SR s KV ZV SR posádky Žilina a OV SZ PB Žilina a ich pravidelná účasť sú skvelou pôdou pre posilnenie vlastnej prezentácie a upevňovanie spolupráce s Ozbrojenými silami SR aj pre zachovávanie tradícií súvisiacich so Slovenským národným povstaním. 

 OV SZPB Žilina bol organizátorom dlhoročného, Vojenskou fakultou Vysokej školy dopravy a spojov od roku 1970 do výučby zaradeného podujatia pre vzdelávanie na bojových tradíciách Československej armády s názvom „Po stopách bojov 2. československej samostatnej paradesantnej brigády v SNP s prechodom Chabenca“.

 Ostatného ročníku prechodu, spoluorganizovaného 5. plukom špeciálneho určenia slovenských Síl pre špeciálne operácie, sa zúčastnili  členovia KV ZV SR zo Žiliny, Martina, Dolného Kubína, Popradu, Trenčína, Nového Mesta nad Váhom a Banskej Bystrice.

 V závere podujatia si z rúk predsedu KV ZV SR posádky Žilina plukovníka vo výslužbe Juraja Drotára prevzalo pamätný list prechodu a Stretnutia v Lomnistej doline stodesať jeho účastníkov.

 Sprievodnými aktivitami k výročiu SNP sa organizátori snažia vyjadriť úctu a vďaku povstaleckým bojovníkom a všetkým tým, ktorí im po prechode do hôr pomáhali zachovávať iskierku nádeje slobody.

 

 

Pochod smrti

 

 

Takzvaný „Pochod smrti“ bol udalosťou povstaleckého vojska a partizánov. Prechod mieril z liptovskej strany Nízkych Tatier od Solísk cez Chabenec do dolín na breznianskej strane. Hlavný štáb partizánskeho hnutia na Slovensku pod velením plukovníka Asmolovova rozhodol vyviesť spod tlaku nemeckých vojsk povstalecké vojská z liptovskej strany tatier na južnú stranu do priestoru Bystrá.

 

10. novembra 1944 okolo ôsmej ráno, po nemeckom prepade povstaleckých stráží, pri vchode do liptovských dolín, začal sa od Soliska odchod povstaleckých a partizánskych jednotiek - na čele s plukovníkom Asmolovom a s poslancami Švermom, Slánskym a Lietavcom - po ceste prieskumu smerom na pohronskú stranu Nízkych Tatier do Lomnistej doliny. Ústup vojakov a partizánov kryli obranným bojom vojaci 2. československej paradesantnej brigády pod velením podporučíka Dzamku. V novembrovom nečase bol ústup veľmi náročný. Množstvo snehu, mráz a na hrebeni silný vietor vyžmýkavali aj posledné sily pochodujúcich. Do dolín padali nielen kone s nákladom, ale aj ľudia. Od vyčerpania zahynul poslanec Ján Šverma a desiatky vojakov a partizánov. Prechod Chabencom dostal prívlastok “Pochod smrti”. Aj napriek tejto situácii pokračovali povstalci  v boji proti fašistickým votrelcom až do konca februára 1945, kedy sa spojili s vojskami rumunskej a Červenej armády a tiež 1. československým armádnym zborom v Zväze sovietskych socialistických republík. 

 


Stopami „Pochodu smrti“ I.Stopami „Pochodu smrti“ I.Stopami „Pochodu smrti“ I.Stopami „Pochodu smrti“ I.Stopami „Pochodu smrti“ II.Stopami „Pochodu smrti“ II.Stopami „Pochodu smrti“ II.

Autor: VeSŠO - plk. Ing. Mgr. Pavel Švelka , Foto: OV SZ PB Žilina - Dátum: 27.08.2019
Čítanosť: 20765
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share