Preskocit navigáciu

Výstava k 65. výročiu oslobodenia Trenčína a ocenenie vojenských veteránov


Výstava k 65. výročiu oslobodenia Trenčína a ocenenie vojenských veteránov V priestoroch Posádkového klubu Trenčín Veliteľstva síl výcviku a podpory OS SR sa 9. apríla uskutočnila vernisáž výstavy "65. výročie oslobodenia Trenčína". Cieľom výstavy je pripomenúť obdobie druhej svetovej vojny pomocou dobových dokumentov z fondu Štátneho archívu Trenčín, fotografií, poštových dokumentov, vojenských vyznamenaní a medailí. Oživili ju aj exponáty zbraní z druhej svetovej vojny z depozitu Trenčianskeho múzea, ako aj zbierky členov Klubu vojenskej histórie "Dukliansky priestor" z Trenčína.

Následne sa uskutočnilo slávnostné ocenenie vojenských veteránov druhej svetovej vojny, ktorého sa zúčastnil aj minister obrany Jaroslav Baška, ktorého na slávnostnom akte sprevádzal predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Pavol Sečkár, primátor mesta Branislav Celler a zástupcovia veľvyslanectiev Českej republiky, Ruskej federácie a Bieloruskej republiky.

Jaroslav Baška udelil 36 odbojárom Pamätné medaile za účasť v boji proti fašizmu a za oslobodenie vlasti a primátor Trenčína ich ocenil Pamätnými listami.
Zástupca veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku odovzdal medaile účastníkom protifašistického odboja z Trenčína a predseda SZPB Pavol Sečkár im odovzdal zväzové vyznamenania.

Návštevníci výstavy, medzi ktorými bol aj čestný predseda trenčianskeho Klubu vojenských veteránov generálmajor v.v. Rudolf Tvaroška, bývalý náčelník Generálneho štábu ASR generálplukovník v.v. Jozef Tuchyňa, jeho bývalý zástupca generálporučík Pavel Honzek si zo záujmom prezreli exponáty výstavy.

Kurátorom výstavy je nadpráporčík v.v. Jozef Korený, člen Klubu vojenských veteránov.

Výstava je otvorená denne od 8,00 do 18,00 h do 14. mája 2010

foto1foto1foto1foto1foto2foto2foto2

Autor: , Foto: František Horečný - Dátum: 12.04.2010
Čítanosť: 29990
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share